O vacanţă aproape de casă
Dacă pentru copii vacanţa înseamnă libertate şi „adio, lecţii!“, pentru părinţi ea aduce griji şi probleme. Ce poţi face ca să-l smulgi pe cel mic din faţa televizorului sau a calculatorului? Iată cum răspund acestei provocări câţiva părinţi din Bucureşti.
De câte ori n-am visat la o vacanţă cât o vară,în care să plec cu băiatul meu de mână ca să descopăr toate locurile frumoase din Bucureşti şi din împrejurimi şi să văd totul prin ochii lui... Însă,revenind la realitate,m-am orientat,ca orice părinte pragmatic,şi iată ce am descoperit că pot să-i ofer copilului într-o vară toridă.
Prima vizită... la clubul de echitaţie
Ora 9.00,dimineaţa. Ne-am oprit la Clubul de echitaţie Agrointernaţional din Otopeni,un loc în care copilul curios şi plin de energie (ca al meu) îşi face noi prieteni şi învaţă să călărească. Aici l-am cunoscut pe Nicu Ceauşescu,tatăl a doi băieţi îndrăgostiţi de acest sport şi premiaţi la multe competiţii internaţionale.
Fiind un mare pasionat de echitaţie,domnul Nicu a înfiinţat clubul ca loc de vacanţă,în care toţi iubitorii de cai,mici şi mari,să poată veni. „Mulţi copii vin aici ca să se recreeze şi sfârşesc prin a deveni campioni la concursurile de echitaţie.
De fapt,peste 80% din caii pe care-i avem fac performanţă şi spiritul lor de competiţie îi inspiră pe toţi cei care vin aici. Copiii încep prin a se obişnui cu caii,învaţă să le pună şaua,să-i cureţe,le dau zahăr şi morcov,apoi se urcă în şa. În cele 10 lecţii cât cuprinde un curs,cei doi devin cu adevărat prieteni“.
De la hobby la performanţă
Cristian,fiul patronului şi elev la Liceul „Jean Monet“ din Bucureşti,a început să facă echitaţie de la 10 ani,şi acum este campion la numeroase competiţii internaţionale. Şi pentru el echitaţia a început ca un hobby de vacanţă,iar acum îşi petrece aproape fiecare zi în manej,antrenându-se cu Fajoja,superbul lui cal,pentru Campionatul European de echitaţie. A câştigat până acum multe premii internaţionale şi naţionale,fără însă să pună şcoala pe locul doi.
„Când eşti pe cal,totul în jur dispare“,mi-a mărturisit Cristian într-o pauză de antrenament. Înarmată cu acest secret,l-am îndemnat pe fiul meu să urce pe un ponei. Pot să vă spun că,pentru un copil,clubul este o lume magică în care îşi învinge temerile şi învaţă să aibă încredere în el.
Al doilea popas,pe Corabia Vacanţei
Pe „Corabia Vacanţei“ de la Muzeul „Grigore Antipa“,cei mici află o mulţime de lucruri despre animale. Aici i-am cunoscut pe cei şase „ucenici“ veniţi la cursul de descoperire a naturii prin pictură:Noemi,Bianca,Maruca,Luca,Mihai şi Matei. „Săptămâna trecută,au făcut o călătorie imaginară în Japonia şi au aflat o mulţime de lucruri despre animalele,plantele şi tradiţiile de acolo. Săptămâna aceasta,vor merge prin România,iar astăzi vor descoperi animalele Deltei“,povesteşte Simona Zalinca,profesoara lor de pictură.
Călătorie imaginară în Deltă
Un tur prin muzeu,în zona în care erau expuse animalele Deltei,i-a ajutat pe copii să înţeleagă mai bine cum arată această parte a României.
Întorşi în zona „artistică“,unde s-au aşezat să picteze animalul lor preferat,mi-au răspuns şi la câteva întrebări:„Îmi place să pictez,şi aici este mai frumos decât la mami la serviciu“,mi se confesează Noemi,o fetiţă de 8 ani. În ceea ce mă priveşte,sunt convinsă că „răpiţi“ din faţa televizorului şi duşi într-un loc ca acesta,unde ascultă muzică clasică şi învaţă tot felul de lucruri,copiii devin creativi şi receptivi la tot ce le spui.