Obiceiuri care te scapă de mătreaţă
Mătreaţa reprezintă descuamarea scalpului, fiind o problemă cu care se confruntă multe persoane. Atunci când este însoţită de roşeaţă şi de iritaţie, este semn că trebuie să iei măsuri imediat. Iată ce poţi face!
Această tulburare a scalpului afectează aproape jumătate de populaţie, indiferent de vârstă, fiind destul de deranjantă din cauza aspectului inestetic ,dar şi a senzaţiei persistente de mâncărime. Chiar dacă ai un păr frumos şi strălucitor, mătreaţa îi poate ruina aspectul.
1. Periază-ţi regulat părul
Acest obicei de a-ţi peria de câteva ori pe zi părul, va ajuta uleiurile naturale să ajungă pe întreaga lungime a părului, de la rădăcină înspre vârfuri şi să cureţe podoaba capilară de impurităţile adunate de-a lungul zilei.
2. Păstrează ustensilele curate
Peria, pieptănul, bigudiurile trebuie curăţate periodic, recomandat ar fi săptămânal, deoarece acumulează praf, ulei, scame, încărcând firul de păr, ceea ce poate duce la apariţia mătreţii.
3. Clăteşte bine scalpul
Una dintre cele mai cunoscute cauze ale instalării mătreţii este scalpul uscat, dar totodată poate fi şi timpul de limpezire prea scurt. Dacă nu clăteşti bine părul, reziduurile de şampon rămas se vor usca şi vor duce la formarea cojilor la nivelul scalpului.
Citeşte şi:Cum să combaţi scalpul gras şi mătreaţa
4. Ia suplimente
Suplimentele care conţin vitamina A, cea care ajută la producerea uleiului, menţin hidrataţi foliculii de păr. În acelaşi timp, poţi lua şi vitamina E, care va stimula circulaţia sângelui, şi vitamina B, care va ajuta la reînoirea celulelor.
5. Masează scalpul
Este foarte indicat ca o dată pe săptămână să îţi masezi scalpul, fie cu buricele degetelor, fie aplicând un ulei de cocos sau oţet cu apă şi câteva picături de lămâie, care vor alcaliniza pielea. Dacă alegi să foloseşti ulei,este necesar să şamponezi de 2 ori părul.
6. Foloseşte şampon cu tratament
Cel mai bun este cel achiziţionat din farmacii, care are în componenţa sa zinc, ketaconozol, acid salicilic, ulei de arbore de ceai. Pentru a-şi face efectul, e bine să le laşi să acţioneze aproximativ 5-10 minute după ce ai masat bine scalpul, cu mişcări uşoare.
Citeşte şi:Masca de păr cu suc de lămâie te scapă de mătreaţă
7. Elimină stresul
Relaxează-te şi încearcă să eliminii factorii de stres, căci aceasta poate fi una dintre cauzele direct răspunzătoare de apariţia mătreţii. Chiar dacă vei ţine cont de celelalte sfaturi, dar nu vei reuşi să îţi restabileşti echilibrul emoţional, mătreaţa poate continua să apară.
Sursă foto:http://www.healthline.com