Parodonotoza netratată, risc de infarct miocardic

20 februarie 2012   Viață de vedetă

Anumite bacterii implicate în boala parodontală intră în circulaţia generală, iar unele dintre acestea pot agrava ateroscleroza, afecţiune care poate duce în timp la apariţia infarctului miocardic.

Dezvoltarea bolii parodontale este o consecinţă a florii microbine din cavitatea bucală. O îngrijire precară şi lipsa controalelor stomatologice pot duce cu uşurinţă la apariţia acestei afecţiuni cronice. Parodontoza afectează structurile care menţin dintele sau se localizează pe  gingie,pe ligamentul parodontal şi osul alveolar.

Printre semnele incipiente ale bolii parodontale se numără sângerările gingiilor şi retragerea acestora,iar pe măsură ce boala progresează apar dureri,mobilitate dentară,deplasarea dinţilor şi în final pierderea acestora,în cazul în care nu se urmează niciun tratament.

În urma unor studii,cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de parodontoză sunt de cel puţin două ori mai predispuşi la boală arterială coronariană care,în timp,duce la infarct.

În cazul pacienţilor care suferă de diabet,boala parodontală duce la creşterea dificultăţii de controlare a glicemiei şi,implicit,la creşterea complicaţiilor specifice acestei boli.

În ceea ce le priveşte pe femeile însărcinate,parodontoza poate duce la naşterea prematură sau la naşterea unor copii cu greutate inferioară limitelor normale. De aceea,medicii specialişti recomandă femeilor însărcinate să-şi facă o evaluare parodontală.

Mai multe