Pe vremea mea... Pe vremea lor...

23 septembrie 2011   Viață de vedetă

„Pe vremea mea...” Aşa începe orice discuţie cu copiii. Mamele au nostalgia copilăriei lor, „ordonată” de principii mai severe, de disciplină şi de reguli ce nu puteau fi încălcate. Acum să fie altfel?

Când eram adolescentă,mama îmi spunea mereu că am mai multe posibilităţi decât ea şi că n-am nicio scuză să mă plâng atunci când dau de greu.

Nu-mi plăcea replica asta şi mi se părea nedreaptă. Zilele trecute m-am surprins spunându-i nepoatei mele,care împlineşte în curând 10 ani,că ar trebui să fie recunoscătoare pentru ceea ce are şi că,  „pe vremea mea”,nu ştiam ce e acela telefon mobil sau laptop.

Şi pun mâna în foc că,la fel ca mine,te minunezi de toate lucrurile la ­care are acces copilul tău:internet,haine de firmă,libertatea de a-şi alege drumul în viaţă.

Dar ­iată cum văd mamele,pe de o parte,şi ­copiii,pe de alta,diferenţele dintre „ieri“ şi „azi“.

Discuţiile despre sexualitate

„Mama n-a stat să discute cu mine despre lucruri legate de sexualitate,ba chiar era o ruşine să vorbeşti despre asta”,povesteşte Luminiţa Ion (foto stânga),­­­­­în vârstă de 38 de ani,mama lui Nicolae Florin,un adolescent de 15 ani.

De aceea,fără false tabuuri,Luminiţa a încercat să fie mult mai deschisă cu fiul ei şi să-i vorbească despre ceea ce presupune viaţa sexuală.

Este şi cazul Narcisei Georgescu,39 de ani,­care are două fete,Monica Maria,10 ani,şi Adela Ioana,de 5 ani.

Ea încearcă să le vorbească fetelor,în special celei mari care este deja adolescentă,despre contracepţie şi despre implicaţiile unei sarcini timpurii.

„Deşi se pot informa de pe internet sau din alte locuri,aş vrea să le spun eu ce le interesează”,mărturiseşte ea.Cum e mai bine?

Este adevărat că acum tinerii au acces larg la informaţii despre viaţa sexuală. Dar şi riscurile la care se expun când navighează în lumea virtuală sunt mari.

Sfaturile pe ­care le iau astfel nu sunt întotdeauna cele mai bune şi există riscul să înţeleagă lucrurile distorsionat.

De aceea,când îi vorbeşti despre sexualitate ­şi-ţi răspunde că ştie deja de pe internet tot ce-l interesează,poţi să insişti pe ideea că orice relaţie trebuie să se construiască pe sentimente şi nu pe instincte.

«Copiii sunt mai curioşi»

„Copiii din ziua de azi sunt mult mai curioşi,pun întrebări despre lucruri pe care noi le-am aflat mult mai târziu. Au o personalitate puternică,sunt talentaţi,rebeli şi se plictisesc repede”,spune Carmina Dumitrescu,37 de ani,care are două fete,Alisa,de 8 ani,şi Anais,de 5 ani.

Luminiţa Ion,ca mamă de adolescent,crede că ­fiul ei are parte de un „tratament” special,de care ea n-a beneficiat când era mică,şi că s-a obişnuit să i se cam facă toate poftele.  

Părinţii lasă o mai mare libertate copilului. „Eu am crescut cu o educaţie strictă,care nu-mi permitea să răspund părinţilor", spune Carmina. 

S-a dus vremea când Carmina butona telefonul fix. Acum, îşi admiră fetele mereu în pas cu moda

"Azi,copiii sunt mai liberi în exprimare,iar relaţia părinţi-copil,mai flexibilă. Le învăţ pe fetele mele să ţină cont de cei şapte ani de acasă."Şi, continuă ea, călătoresc mult împreună, merg la cumpărături şi vorbesc despre tot ce le interesează.

Cum împaci generaţiile

Adu-ţi aminte de vremea copilăriei!Nici ţie nu-ţi plăcea să-ţi faci temele şi te atrăgeau mereu lucrurile noi...

La aceste puncte, copiii zilelor noastre nu s-au schimbat. Dar ­este normal să le cerem să înveţe bine.

Ca să ai succes ca educator, evită cuvintele care jignesc şi fă-l conştient de importanţa faptelor lui.

Fără a fi insistentă, încearcă să te afli ce-i place să facă: ce muzică îi place, cum se înţelege cu prietenii sau cum merge şcoala.

Aşa-l poţi înţelege şi îl poţi ghida în acţiunile lui. De asemenea, este bine să-i fixezi limite când este cazul.

Poţi refuza să-l laşi să iasă în oraş, dacă nu ştii cu cine iese, dacă e o oră prea târzie sau dacă zona în care merge este rău famată.

Lasă-ţi copilul să se bucure de intimitatea camerei lui şi nu-l forţa să stea tot timpul cu familia.

La fel ca oricare dintre noi, el are nevoie să-şi pună gândurile în ordine şi să se bucure de lucrurile care-i fac plăcere.

Cărţi vs  internet

Narcisa Georgescu (foto stânga) nu se bucură că fetiţele ei au mai mult acces la tehnologie şi, mai exact, la internet.

I se pare că astfel ele pierd farmecul lecturii şi că nu mai învaţă la fel de serios ca generaţiile trecute.

La acest capitol, Luminiţa este şi ea de acord„Copiii de azi nu mai merg la bibliotecă, găsesc totul pe internet şi nu ştiu lucruri de bază, cum ar fi acela să faci un referat.

În plus, sunt nepoliticoşi cu profesorii şi lipsa lor de informare se vede în rezultatele pe care le obţin”, spune ea.

Luminiţa  Ion încearcă să fie o mamă cât se poate de modernă, apropiată de fiul ei

„Diferenţa majoră dintre copilăria mea şi cea a fiicelor mele este mai degrabă o chestiune de generaţie. Trăim într-o epocă a tehnologiei, unde viaţa s-a mutat în spaţiul virtual, cu acces rapid la orice informaţie în detrimentul comunicării directe şi al relaţiei clasice părinte-copil”, spune Carmina.

Dar, dincolo de orice neajuns, „generaţia Facebook” nu mai poate fi negată. Şi trebuie să recunoaştem că internetul a devenit vital pentru orice domeniu de activitate.

Atât timp cât copilul tău ia de pe internet numai lucrurile bune şi-l veghezi atent când face aşa, situaţia nu degenerează.

Dar aici depinde mult de cât timp investeşti în educaţia copilului...

Şotron sau Farmville?

„În copilărie, îmi erau dragi jocurile cu păpuşile şi plimbările în grădini după cele mai gustoase fructe şi legume. Întrucât îmi plăcea mult să cânt, ţineam «concerte» cu ceilalţi copii şi primeam aplauze de la vecinii pe care îi adunam pe post de spectatori”, îşi aduce aminte Carmina.

Astăzi, chiar şi în afara şcolii, copiii fac lucruri mult mai serioase când îşi ocupă timpul liber.

Cântatul în faţa vecinilor s-a transformat în activităţi precum dansul, baletul, înotul, cursurile de engleză şi cele de teatru.

Dar Carmina este mândră că fetele ei au posibilitatea să înveţe lucruri noi şi le admiră pentru ritmul rapid în care cresc şi se transformă în adevărate domnişoare.

Narcisa se uită la fiicele ei şi o cuprinde nostalgia. Ar vrea ca ele să se joace mai puţin pe calculator şi să se bucure de jocurile copilăriei ei, cum ar fi „Şotronul”, „Elasticul” şi „Ţară, Ţară, vrem ostaşi!”

Narcisa încearcă să le fie aproape fetelor ei şi să le ajute să se integreze în societate

Dar ele au fost înlocuite cu Counterstrike, Source şi Farmville. „Mi se pare că tinerii nu mai sunt la fel de uniţi cum eram noi, nu ştiu să socializeze şi sunt cam egoişti”, spune ea.

Telefoanele mobile şi laptopurile performante sunt cadourile lor preferate. Au rămas o frumoasă amintire cărţile şi colecţiile de surprize...

Iar la încheiere...

...nu este cazul să iei în tragic tot ce se întâmplă acum în viaţa copilului tău. Într-adevăr, lucrurile s-au schimbat şi pare că tehnologia îi acaparează universul.

Dar, pe de altă parte, este mai bine informat şi trăieşte în condiţii de viaţă diferite faţă de cele în care ai crescut.

Atât timp cât îi eşti aproape şi ai grijă să ia ce-i bun din toate şi să nu facă excese, tot răul spre bine.

Ce spune psihologul

Lena Rusti,psiholog:

Mulţi părinţi îşi construiesc o structură fixă în care doar lucrurile pe care ei le ştiu sau pe care ei le-au trăit sunt bune.

Această atitudine nu lasă loc dialogului şi îndepărtează copiii,pentru că dispare o cale reală de comunicare.

O familie reuşită este cea în care fiecare membru are drepturi egale. Părintele poate da libertate copilului şi-l poate ajuta să stabilească limite ale comportamentului.

Copilul are nevoie de calculator pentru a comunica,de intimitate şi de un spaţiu al lui. 

Părinţii trebuie să-l protejeze să nu devină dependent şi izolat în lumea virtuală.

Dacă încearcă doar să stabilească reguli pe care nu le discută cu copilul,relaţiile vor fluctua între dictatură (unde sunt reguli,dar nu e libertate) şi anarhie (unde este libertate,dar nu sunt reguli).  Şi pentru ca cineva să fie mulţumit,va trebui ca altcineva să fie nefericit.

Mai multe