Pericolele utilizării gelurilor antibacteriene de mână

27 ianuarie 2016   Viață de vedetă

Gelurile antibacteriene de mână par un produs pe care trebuie să-l ai la îndemână când nu ai acces la apă şi săpun. Specialiştii spun însă că aceste produse aparent inofensive pot să ne facă mai mult rău decât bine.

Conţin substanţe dăunătoare pentru organism

O cercetare recentă publicată în „Public Library of Science“ arată că utilizarea gelurilor antibacteriene de mână care conţin triclosan pot fi dăunătoare,deoarece utilizarea topică a acestei substanţe poate creşte absorbţia de bisfenol A (cunoscut şi sub denumirea de BPA).

Acest produs chimic poate modifica funcţia endocrină,prin introducerea estrogenilor sintetici în exces în organism,ceea ce poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sănătăţii. BPA este o substanţă întâlnită frecvent în materialele plastic. Mai mult,cercetările au arătat că triclosanul poate contribui la dezvoltarea de germeni rezistenţi la antibiotice şi că ar putea fi dăunător pentru sistemul imunitar.

Ca şi BPA,şi ftalaţii şi parabeni pot afecta funcţionarea normală a sistemului endocrin al organismului,ceea ce duce la debutul precoce a pubertăţii şi creşterea incidenţei obezităţii şi chiar cancer.

Gelurilor antibacteriene de mână pe bază de alcool,periculoase pentru cei mici

Nu toate gelurilor antibacterienede mână au în compoziţa lor triclosan. Unele produse folosesc alcool,care este mai eficient ca dezinfectant şi este mai sigur pentru sănătatea umană decât produsele care conţin triclosan. Cu toate acestea,produsele cu un conţinut ridicat de alcool pot reprezenta un pericol serios în casele în care locuiesc copiii,întrucât un copil mic,care ingerează accidental produsul,ar putea cădea victimă intoxicaţiei cu alcool.

Contribuie la dezvoltarea de bacteriai rezistente la infecţii

Gelurilor antibacterienede mână sunt destinate a fi utilizate pentru a îndepărta infecţiile bacteriene. Cu toate acestea,mai multe studii au arătat că utilizarea acestor produse a dus la bacterii rezistente la aceste produse.

Sunt asociate cu dezvoltarea alergiilor la copiii mici

Potrivit unui studiu publicat în revista „Environmental Health Perspectives“,utilizarea de triclosan s-a dovedit a fi asociată cu dezvoltarea de alergii sezoniere la copiii sub vârsta de 18 ani,care au fost expuşi la această substanţă.

Mai multe