Porţi aparat dentar? Ai nevoie de îngrijire specială pentru dinţi!

22 noiembrie 2012   Viață de vedetă

În ultima vreme, tot mai multe persoane poartă aparat dentar. Acest lucru implică o grijă specială acordată ritalului de curăţare şi de igienizare a danturii. Dr. Cristina Nicoleta Mihai, specialist ortodont Dent Estet pentru adolescenţi, ne-a oferit câteva informaţii importante.

Spală-te pe dinţi după fiecare masă deoarece aparatul dentar poate reţine resturi alimentare!

Periajul ideal durează cel puţin trei minute şi trebuie început cu partea pe care se afla poziţionat aparatul dentar,mai întâi cu mişcări circulare,urmate de mişcări orizontale de ambele părţi ale tubului.„O igiena necorespunzătoare a dinţilor sau,şi mai rău,lipsa ei,poate determina depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului dentar,acestea favorizând apariţia cariei dentare şi a afecţiunilor gingivale. De asemenea,dinţii se pătează prin decalciefere,fenomen ireversibil apărut ca urmare a curăţării deficitare a plăcii bacteriene de pe dinţi”,spune specialistul.Este recomandat ca periajul dinţilor să se facă de fiecare dată dintr-o altă zonă a gurii. Spre sfârşitul procedurii,interesul pentru acţiunea spălării dinţilor scade,astfel că,în timp,anumite părţi ale danturii sunt neglijate.

 Utilizează o periuţă de dinţi cu perii moi!

Este mult mai eficientă în curăţarea dinţilor,a aparatului dentar,dar şi a spaţiului dintre dinte şi arcuri. Există şi periuţe ortodontice special concepute pentru cei care poartă aparat dentar. Acestea facilitează curăţarea zonelor de sub arc. Se pot utiliza şi periuţele electrice,însă cu precauţie,pentru a nu desprinde bracketurile de pe dinţi.

Ajută la curăţarea bacteriilor de pe limbă,dinţi,gingii şi la eliminarea respiraţiei urât mirositoare.

Utilizează aţa dentara pentru că elimină resturilor alimentare. O alternativă mult mai eficientă şi la îndemână,mai ales pentru copii,este duşul bucal,care curăţă toata resturile alimentare dintre dinţi,având acţiune benefică şi asupra gingiilor.

Cât timp porţi aparat dentar,evită alimentele tari,ca nucile sau alunele,şi alimentele lipicioase,precum caramelele sau guma de mestecat,care pot determina dezlipirea bracketurilor sau îndoirea tuburilor şi a arcurilor. De evitat sunt şi alimentele foarte dulci şi sucurile acidulate care pot afecta smalţul dintilor. De asemenea,alimentele se consumă fără a muşca direct din ele şi trebuie tăiate în bucăţi mici (carne,fructe etc.).

Mai multe