Povestea lui Charles Joughin, bucătarul de pe Titanic. Cum a supravieţuit şi cum a salvat viaţa unor pasageri
Charles John Joughin s-a născut în Birkenhead, pe 3 august 1879, iar pe Titanic era responsabil de munca a 13 oameni, pentru care era plătit cu 12 lire sterline pe lună, unul dintre cele mai mari salarii de la bordul faimoasei nave.
La 30 de ani, câţi avea când şi-a depus cererea de-a deveni bucătarul de pe Titanic, Charles era însurat cu Louise (31) şi avea doi copii, pe Agnes (3), născută în Liverpool, şi pe Roland (1), care a venit pe lume în Southampton.
Joughin s-a numărat printre supravieţuitorii de pe Titanic, fiind salvat de Carpathia şi dus în New York pe 16 aprilie 1912. S-a întos în Marea Britanie şi a fost chemat ulterior, de autorităţile britanice, să dea declaraţii despre scufundarea Titanicului. Ce a povestit acesta în declaraţiile sale oficiale?
Charles Joughin a depus mărturie că el nu era de serviciu când s-a întâmplat accidentul, ci se afla în cabina sa. Totuşi a contribuit din plin la salvarea câteorva vieţi omeneşti. Cum a reuşit asta?
În primă instanţă, i-a trimis pe brutarii lui cu 50 de pâini pe care să le ia oamenii în bărcile de salvare şi apoi s-a întors în camera lui pentru a lua o gură de băutură. După aceea a urcat pe punte, pentru a se urca în barca de salvare care i-a fost atribuită, însă a început să ajute femeile şi copiii, fără ca el să pună piciorul în barca de salvare care-i fusese desemnată.
A coborât din nou în cabina sa, a mai luat o gură de liquor, pentru a se îmbărbăta puţin, apoi a urcat iar pe punte. A început să arunce scaune în apă, pentru a le fi de folos celor care cădeau din bărcile de salvare sau celor care se aruncau în apă de teamă să nu se scufunde odată cu Titanicul. Gestul lui – pe cât de neînsemnat, pe atât de practic – a reuşit să le vină în ajutor celor care căutau cu disperare câte un obiect de care să se agaţe ca să nu se înece. S-a urcat, într-un sfârşit, într-o barcă de salvare şi apoi, odată ajuns pe apă, a început să înoate spre altă barcă, cea care i-a salvat viaţa.
După Primul Război Mondial, Joughin şi-a continuat cariera de bucătar pe Baltic, în 1919, şi Fort Victoria, în 1920. După câţiva ani de traversări transatlantice, Charles a hotărât să emigreze în Statele Unite şi s-a stabilit în Paterson, New Jersey, unde şi-a găsit sfârşitul pe 9 decembrie 1956.
Foto - Shutterstock