Povestea lui Ching Shih, prostituata care a devenit un pirat de temut. S-a scris şi o carte de copii despre ea!

4 ianuarie 2021   Viață de vedetă

Ching Shih (sau Zheng Shi) a fost o prostituată chineză care a devenit un pirat puternic, cunoscut ca "Teroarea din Sudul Chinei". Flota Steagului Roşu a crescut sub comanda ei, având la bază un sistem de afaceri bine pus la punct. Într-un final, Ching Shih a acceptat amnistia oferită de guvernul chinez, dar numai după ce şi-a negociat păstrarea tuturor bogăţiilor şi-a puterii dobândite de pe vremea anilor petrecţi pe mări şi oceane.

Puţine lucruri se ştiu despre primii ani de viaţă ai lui Ching Shih. S-a născut în Guangdong, China, în 1775, iar numele ei de naştere a fost ShiI Xiang Gu. A devenit o prostituată, care lucra într-un bordel plutitor în Canton, după care a ajuns unul dintre cei mai de temut piraţi din lume. Iată întreaga ei poveste!

Cum a ajuns pirat

În 1801, piratul Zhèng Yi, care era comandantul “Red Flag Fleet” (n.r. Flota Steagul Roşu), a observat frumuseţea lui Ching Shih şi şi-a dorit să o aibă prin apropiere pentru totdeauna. Unul dintre oamenii săi a intrat în bordel şi a luat-o pe sus pe prostituata preferată a lui Zhèng Yi, care i-a devenit acestuia mireasă. La scurt timp, ambiţioasa femeie a preluat frâiele activităţii de bază a piratului şi a condus flota soţului cot la cot cu el.

Astfel, dintr-o flotă de 200 de nave, Steagul Roşu a ajuns să aibă, destul de repede, 600 de nave şi, ulterior, a ajuns chiar la 1700-1800 de corăbii. Cei doi soţi au avut la dispoziţie doar şase ani împreună, pentru că Zhèng Yi a murit în 1807, la şase ani de la nunta cu Ching Shih. La acea vreme, flota lor avea nu mai puţin de 50.000-70.000 de piraţi în subordine.

Fosta prostituată nu şi-a dorit să se întoarcă la vechea ei meserie, motiv pentru care şi-a propus să devină un pirat-femeie puternic şi de temut, cel mai mare din câţi au existat vreodată. Mâna dreaptă a răposatului ei soţ era Chang Pao, un tânăr pe care Zhèng Yi şi Ching Shih îl adoptaseră, însă ea n-a vrut să se retragă şi să-l lase pe fiul ei adoptiv să preia conducerea flotei.

Regulile stricte ale piratului-femeie

Ching Shih îşi concentra toată atenţia pe afacerea pe care o conducea şi pe strategiile militare pe care trebuia să le traseze. Liderul feminin a format chiar un soi de guvern, pe care piraţii din subordinea ei trebuia să-l protejeze şi să-l susţină prin legi şi taxe. Orice captură era împărţită astfel – 20% îi revenea navei care a făcut captura şi 80% se ducea la fondul comun al flotei.

Ching avea nişte reguli stricte legate de tratamentul prizonierilor, mai ales al celor de sex feminin. Femeile capturate care erau considerate urâte erau eliberate imediat, fără să li se facă nimic rău. Iar, dacă un pirat îşi dorea să ia o prizonieră captivă şi să o transforme în soţia lui, putea face asta fără nicio problemă, însă, la fel de bine, trebuia să-i fie fidel acelei femei şi să aibă grijă de ea.

Infidelitatea şi violul erau nişte fărădelegi peste care Ching Shih nu putea trece, iar piraţii care comiteau asemenea orori erau executaţi fără drept de apel. Aceeaşi pedeapsă capitală o primeau şi piraţii care nu respectau legile “guvernului” format de liderul lor suprem. Iar dezertorilor li se tăiau urechile atunci când erau prinşi.

Ching Shih, cunoscută ca "Teroarea din Sudul Chinei"

Flota lui Ching Shih a devenit stăpână pe multe sate de pe mal, cerându-le sătenilor respectivi taxe şi impozite. Cei care nu i se supuneau lui Ching primeau o pedeapsă binemeritată, în viziunea ei – erau legaţi de corabia ei şi bătuţi. Astfel, Ching Shih a devenit cunoscută ca "Teroarea din Sudul Chinei".

Puterea lui Ching Shih devenise atât de mare, încât nimeni n-o putea înfrânge. Navele chinezeşti, portugheze sau britanice ajungeau toate în subordinea ei, motiv pentru care guvernul chinez a declarat amnistie tuturor piraţilor, în speranţa de-a încheia domnia piratului-femeie peste mări şi oceane.

Ching Shih a intrat atunci în biroul lui Zhang Bai Ling neînarmată, însoţită doar de 17 femei needucate şi copii. Negocierile cu prim-ministrul chinez s-au încheiat în favoarea piratului. Pentru a pecetlui înţelegerea, Zhang Bai Ling a acceptat să fie martorul nunţii dintre Ching Shih şi Chang Pao.

La scurt timp, femeia-pirat şi-a încheiat cariera şi a făcut un copil cu cel care-i fusese fiu adoptat. Când i-a murit şi al doilea soţ, Ching Shih s-a întors la Canton, unde a deschis un fel de casino, o casă de jocuri de noroc. A rămas acolo până a trecut în nefiinţă, în 1844. Şi astfel se încheie povestea ei.

Poveste pentru copii

Surprinzător pentru mulţi, povestea lui Ching Shih a devenit subiectul unei cărţi pentru copii în 2018. Scriitoarea Sarah Brennan şi caricaturistul Harry Harrison au creat seria Chinese Calendar Tales, din care face parte şi povestea femeii-pirat şi care a fost un real bestseller.

Mai multe