Povestea lui Vladimir Komarov, omul care a căzut din spaţiu. Doar călcâiul lui a rămas intact după impact
Înainte de-a visa să devină un cosmonaut sovietic de succes, Vladimir Mikhaylovich Komarov era un băiat cu o mare pasiune pentru zbor. Născut în Moscova, pe 16 martie 1927, a devenit de mic interesat de aviaţie, iar, la 15 ani, era deja înrolat în Forţele Aviatice Sovietice. În 1949, se putea numi pilot.
În 1964, Komarov s-a făcut remarcat pilotând Voskhod 1, prima rachetă care a dus mai multe persoane în spaţiu. N-a fost primul om care a ajuns în spaţiu – această onoare a aparţinut lui Yuri Gagarin, pritenul său – însă a căpătat respectul colegilor lui prin talentul de care a dat dovadă şi determinarea sa.
Pe măsură ce se apropia aniversarea de 50 de ani a Revoluţiei Comuniste, Uniunea Sovietică voia să organizeze ceva special cu asemenea ocazie. Şi, într-un fel, chiar a reuşit asta. Pe 24 aprilie 1967, cosmonatul sovietic Vladimir Komarov a încercat să se întoarcă pe Pământ, după misiunea spaţială Soyuz I, dar paraşuta lui nu s-a deschis, creând rumoare în toată lumea.
Komarov a fost un astronaut de excepţie, însă lumea întreagă şi-l aminteşte ca „omul care a căzut din spaţiu”. El a pormit într-o misiune nepregătită suficient, grăbită de oamenii politici sovietici, care voiau cu disperare o realizare istorică cu care să se mândrească la aniversarea de 50 de ani de la Revoluţia Comunistă.
Se pare că Soyuz 1 a avut „sute de probleme” încă înainte de decolare, însă toate acestea au fost ignorate de cei sus-puşi.
Până şi Gagarin le-a propus şefilor săi să fie amânat zborul din cauza unor nereguli la bordul rachetei. Însă s-a lovit de un refuz categoric din partea autorităţilor ruse.
Komarov a orbitat Pământul de mai multe ori, s-a chinuit să intre în atmosferă odată ce şi-a încheiat misiunea, însă n-a reuşit, într-un final, decât să cadă pe Pământ şi să moară într-o explozie impresionantă. La impact nu mai rămăsese nimic din bietul om.
Misiunea astronautului era destul de ambiţioasă – două capsule trebuiau să se întâlnească în spaţiu, iar Komarov avea să parcheze una dintre capsule lângă cealaltă. Apoi, era nevoit să se deplaseze de la una la alta „pe jos”.
Timp de 24 de ore, Komarov orbitase Pământul de 16 ori, însă n-a reuşit să se întoarcă viu acasă. A întâmpinat probleme cu aeronava sa, din cauza frânelor care n-au funcţionat, şi a fost nevoit să mai dea două ture în jurul Terrei înainte de-a putea intra în atmosfera Pământului. Din păcate, tragedia nu s-a lăsat aşteptată. La o altitudine de 7km faţă de suprafaţa Pământului, paraşuta sa nu s-a deschis, iar cosmonautul s-a izbit de sol, cauzând o explozie spectaculoasă.
La faţa locului, numai un câlcâi a rămas recognoscibil din Vladimir Komarov.
FOTO Profimedia, Shutterstock