Povestea unor obiecte de suflet - mărţişoarele unicat

5 martie 2015   Viață de vedetă

Confecţionarea mărţişoarelor, care ne încântă privirea an de an în luna martie, a devenit o îndeletnicire îmbrăţişată de tot mai multe persoane. În timp ce pentru unii arta de a realiza mici podoabe legate de un fir împletit în roşu cu alb este pasiune, pentru alţii reprezintă o sursă de venit.

Andreea Georgiana Obreja,22 de ani,sat Ariceştii-Rahtivani,judeţul Prahova:„Nu le vând la adevărata lor valoare,dar sunt mulţumită“

Viitor asistent medical,Andreea e pasionată de quilling (arta de a rula hârtia) de când avea 19 ani. Cu o papuelă (unealtă specială pentru rularea hârtiei),fâşii de hârtie,de diferite culori şi grosimi,reuşeşte să transpună coloritul şi frumuseţea mediului înconjurător în mărţişoarele şi felicitările pe care le realizează.

Cum a început totul

 „Prima dată am făcut felicitări. Pentru că cei din familie erau uimiţi de ce realizam,am început să le vând. La început,prietenii şi rudele erau cumpărători fideli,iar apoi am ajuns să fiu căutată de persoane necunoscute“,mărturiseşte tânăra.

Acest lucru i-a dat curaj Andreei şi astfel s-a preocupat să meargă mai departe cu pasiunea ei şi să confecţioneze mărţişoare,coşuleţe cu flori pentru decor,cutiuţe în diferite forme şi genţi din reviste cu care se mândreşte pe pagina de Facebook Andreea Quilling. Recunoaşte că doar prin multă muncă,pasiune şi răbdadare reuşeşte să facă lucruri originale şi appreciate de cei din jur.

Andreea Stuparu şi Ancuţa Popescu,de 33,respectiv 34 de ani,Bucureşti:„Povestim în timp ce modelăm şi ne eliberăm de energia negativă“

Ancuţa este de meserie artist grafic şi Andreea inginer geofizician. Chiar dacă au profesii diferite,cele două surori au o pasiune comună:le place să meşterească în timpul liber tot felul de lucruri. Aşa a apărut şi blogul lor:Handmade Ancasiada,unde cei care doresc să ofere celor dragi ceva simplu,frumos şi lucrat de mână pot să se inspire din zeci de modele atent meşteşugite. Ancuţa spune că de la părinţi au moştenit pasiunea pentru diferite hobby-uri. „Mama ne-a învăţat să croşetăm şi să tricotăm,iar de la tata ştim să împletim coşuri“.

Îşi dedică timpul liber pasiunii lor

În cele câteva ore libere pe care le au zi de zi,Ancuţa şi Andreea meşteresc mărţişoare din fimo (pastă de modelaj),coji de fistic ori aplicând tehnica rulării hârtiei. Pentru amândouă,interesul pentru meşteşugit este un bun prilej de a petrece cât mai mult timp împreună şi de a lăsa grijile  deoparte.

Cristina Podgoreanu,50 de ani,Bucureşti:„În cazul meu,plăcutul s-a combinat cu utilul“

Dacă la început necazurile au împins-o pe Cristina să descopere pasiunea pentru lucratul cu hârtia,pe parcurs şi-a dat seama că această activitate o destinde. „În urma unei operaţii am fost nevoită să renunţ la serviciu. Mai târziu,soţul  a suferit un accident vascular şi,pentru că s-a pensionat pe caz de boală,a trebuit să-l supraveghez şi să fac ceva pentru a supravieţui“. Astfel,a învăţat singură cum să creeze din hârtii late de 3 mm,lipite între ele,bufniţe,flori,peşti,şoricei ori fetiţe cu batic şi şi-a făcut şi un blog,unde îşi expune creaţiile (Cristina Fun Quilling). Chiar dacă lucrează şi 30-40 de ore fără întrerupere,uitând de cele mai multe ori că este zi ori noapte,Cristina spune că adoră să facă mărţişoare,tablouri ori bijuterii şi că cea mai mare satisfacţie pe care o are este când cei care îi cumpără podoabele revin cu noi comenzi.

Seuciuc Florentina,30 de ani,Timişoara:„Mă bucur că fac ceva care mă relaxează“

Florentina este economist şi în timpul liber se ocupă cu croşetatul mărţişoarelor. Bunica este ceva care a învăţat-o să tricoteze şi să croşeteze. Pentru că şi-a dorit foarte mult să ofere ceva original celor dragi,a început să împletească cu croşeta flori,buburuze şi brăţări colorate. „Nu am un tipar anume. Sunt fericită când cineva vede mărţişoarele pe care le fac şi-mi spune că-i plac“,mărturiseşte Florentina.

Info:În Moldova există obiceiul ca fetele să dăruiască băieţilor mărţişoare pe 1 martie. În Muntenia,Dobrogea şi unele părţi ale Bucovinei,există tradiţia ca părinţii să prindă la gâtul ori la mâna copiiilor o monedă de argint sau de aur legată cu un şnur roşu.

Mai multe