Prenumele copilului, oglinda parinţilor

24 martie 2011   Viață de vedetă

Uneori elegant, alteori jucăuş până la ridicol, prenumele copilului este o carte de vizită „pe viaţă”. Oare la ce se gândesc părinţii când îl aleg?

Sigur că,după ce te-ai chinuit să alegi numele bebeluşului tău,te aştepţi ca atunci când va creşte să-ţi spună:„Mulţumesc! Am cel mai frumos nume din lume!” Eceea ce cred şi cele câteva mame pe care le-am rugat să ne spună cum au ales ele prenumele şi,mai ales,de ce.

Ideile vin de unde nu te aştepţi

povesteşte Claudia Dumitrescu,de 22 de ani,casnică.

Inventivi au fost şi părinţii lui Darius Buzatu. Gândindu-se că este „jumătate din mami şi jumătate din tati”,l-au numit Darius. „Da vine de la Daniela şi rius de la Marius,tatăl lui”,spune Daniela Buzatu,economist.

Alt nume, altă mărturisire:„Trebuia să alegem între Rareş şi David, ar tatăl lui nu se putea decide”,spune Raluca Guzu,26 de ani,de profesie inginer. În cele din urmă, l-au ales pe cel care se potrivea cel mai bine cu numele de familie,Guzu,şi anume David. Iar când au aflat şi semnificaţia acestuia,„de iubit”,s-au convins că este cel mai potrivit.

Prenumele prevesteşte ce meserie vor avea

Poate că unele prenume sunt sortite învăţătoarelor,altele asistentelor medicale... sau cel puţin aşa cred mulţi părinţi când fac dificila alegere.

spune Andreea Popa, 27 de ani, agent comercial, mama lui Anais Ioana.

Femeia este de părere că prenumele are un rol important în viaţa oricui. Iar fiica ei nu putea purta decât unul care începe cu litera A, căci „se spune că aceste persoane vor avea numai reuşite în viaţă”.

Şi Costinela Tabacu, 28 de ani, mama Anastasiei, este de părere că prenumele fetiţei îi va da o mână de ajutor să devină poliţistă.

„Poartă numele unei prinţese, deci nu poate fi decât o învingătoare”, crede cu tărie Costinela. Şi părinţii lui Maximilian Andrei Goleanu s-au gândit la un viitor fabulos pentru băiatul lor. „Tatăl lui a ales "Maximilian"“. Potrivit mamei, Alexandra Goleanu, 26 de ani, profesoară, acesta este un nume care arată un caracter puternic,de luptător.

Nume de sfânt, drum fără piedici

Andrei, Maria sau Ştefan, cu siguranţă ştii ce au în comun aceste prenume:au fost purtate de sfinţi.

, povesteşte Mihaela Cîndea, 28 de ani, de profesie chimist.

Alteori, faptul că un sfânt le-a luminat drumul îi face pe părinţi să-şi numească astfel nou-născuţii,aşa cum i s-a întâmplat Simonei Relevici, 30 de ani, economistă: „Am avut o perioadă dificilă în viaţă şi mergeam să mă rog la Biserica Sf. Anton. I-am făcut atunci o promisiune sfântului că,dacă totul va fi bine,o să-i pun numele lui primului născut. Cum rugăciunile m-au ajutat... primul meu băiat se numeşte Antoniu!”.

Inspiraţia vine şi din filme

Mai mult ca sigur ţi s-a întâmplat să te uiţi la un serial şi să-ţi spui „Ce nume frumos! O să-l dau copilului meu!”. Ei,bine,unii părinţi chiar s-au inspirat din filme în luarea acestei decizii.

„Al doilea prenume al băieţelului meu,Matias,l-am auzit într-o telenovelă. Mi-a plăcut mult”,spune Bianca Sandu,31 de ani,inginer tehnolog. Abia apoi a aflat că numele vine de la Matia,care înseamnă „darul Domnului” şi că,în trecut,îl primeau copiii consideraţi un semn al bunăvoinţei divine.

Ce nume să-i aleg?

Potrivit psihologului Bogdana Bursuc,alegerea prenumelui este una dintre cele mai importante sarcini ale părinţilor,căci va fi cartea lui de vizită. Înainte să se decidă,părinţii trebuie să se gândească la un prenume cu o pronunţie uşoară şi cu un mod de scriere simplu.

Pot recurge şi la un nume mai rar, căci rămâne în mintea celor din jur mult mai mult timp. Dar trebuie să aibă grijă ca, odată cu trecerea anilor, să nu devină nepotrivit,să nu-l pună pe purtător în situaţii ridicole.

Mai multe