Prietenia dintre Einstein şi Chaplin, distrusă de o amantă? "Tu de ce nu te tunzi?", l-a întrebat femeia pe fizician

20 octombrie 2021   Viață de vedetă

În 1931, fizicianul de origine germană se afla în Statele Unite pentru a susţine o prelegere la Institutul de Tehnologie din California. Omul de ştiinţă şi-a prezentat teoriile ştiinţifice cu acea ocazie, însă a profitat de moment pentru a se distra puţin în ţara în care avea să se mute peste numai câţiva ani.

Neamţul genial adora filmele, drept urmare şeful Universal Studios, Calr Laemmle, l-a invitat pe marele fizician la Hollywood pentru a vedea un film. Atunci Einstein şi-a luat inima-n dinţi şi l-a întrebat pe Laemmle dacă îl poate întâlni şi pe starul filmelor fără sonor, Charlie Chaplin. Fără să se piardă deloc timpul, s-a aranjat un prânz între cei doi, lucru care a reprezentat începutul unei frumoase prietenii între Albert Einstein şi Charles Chaplin.    În cartea lui Chaplin, "My Autobiography", superstarul hollywoodian a scris despre impresia pe care i-a lăsat-o savantul german. „Arăta ca un neamţ obişnuit în cel mai drăguţ sens al cuvântului, plin de viaţă şi prietenos. Şi, cu toate că avea un comportament calm şi drăguţ, simţeam că, în spatele lui, se ascundea un temperament foarte pătimaş, care dădea naştere energiei sale intelectuale extraordinare”, a dezvăluit Charlie. Fizicianul şi actorul s-au înţeles minunat din prima şi, după prima lor întâlnire de mare succes, au decis de comun acord să menţină legătura. Chaplin l-a invitat pe noul său prieten la premiera filmului "City Lights", care a avut lansarea în 1931. Starul hollywoodian şi invitatul său special erau amândoi îmbrăcaţi în costume formale şi papion şi au pozat împreună pentru presa aflată la marele eveniment.  

Conform celor publicate de The Atlantic, Albert s-a întors apoi în Berlin, însă şi-a dorit să menţină legătura cu prietenul său de peste ocean. Astfel, cei doi amici corespondau şi se vizitau reciproc cât se putea de des, ba în Germania, ba în Statele Unite.   

În 1933, Einstein s-a întors în America, iar Charles a dat o petrecere memorabilă în cinstea omului de ştiinţă. Să fi fost acel eveniment momentul determinant în care Einstein a decis să rămână în Statele Unite? Nu chiar...

Mental Floss a scris despre evenimentul cu pricina, precizând că actorul de filme mute şi-a dorit ca amicul său să-l cunoască, cu acea ocazie, pe omul de afaceri William Randolph Heart, care deţinea mai multe edituri. Însă Albert nu era dispus să vorbească despre teoriile sale ştiinţifice cu nişte „civili”, adică cu persoane care n-aveau nimic de-a face cu domeniul său de activitate.

Mai mult, în timpul cinei respective, a avut loc un moment cât se poate de jenant pentru prestigiosul om de ştiinţă. Ce s-a întâmplat?

Amanta lui Hearst era şi ea prezentă la eveniment şi, într-o doară, s-a apucat să pună mâna prin părul rebel al savantului şi să îl întrebe cu nonşalanţă: „Tu de ce nu te tunzi?” Nu se ştie dacă acel moment a determinat o ruptură majoră între actor şi fizician, însă e posibil ca tocmai acest lucru să se fi întâmplat...  

În 1933, Einstein a renunţat la cetăţenia sa germană şi a emigrat în Statele Unite, unde a şi devenit profesor şi cetăţean american în 1940. Motivul mutării sale n-a fost totuşi prietenia sa apropiată cu Charlie Chaplin, ci considerentele politice. Odată instalat regimul nazist în Germania, savantul german s-a văzut nevoit să plece din ţara sa natală.

Foto - Shutterstock, filmul The Pawnshop (1916)

Mai multe