Produsele cosmetice: între mit şi adevăr

26 martie 2012   Viață de vedetă

Există nenumărate produse cosmetice destinate îngrijiri corporale. În jurul lor s-au format o serie de mituri, unele mai mult sau mai puţin adevărate.

Mit:Cosmeticele conţin substanţe care pot provoca infertilitate şi cancer

Până în prezent niciun studiu nu arată clar că produsele cosmetice ar putea cauza infertilitate sau dezvoltarea maladiilor canceroase. Substanţele chimice demonstrate ca fiind agenţi cancerigeni pentru organism nu sunt utilizate la prepararea produselor cosmetice.

Mit:Rujul conţine cantităţi ridicate de plumb

Într-adevăr,rujurile au un compoziţie plumb,însă nu în cantităţi exagerate. Cantitatea de plumb asimilată de organism din produsele cosmetice este mult mai mică decât cea asimilată din alimente,apă şi aer.

Mit:Substanţele din produsele cosmetice distrug ţesuturile pielii

Produsele cosmetice care conţin lauril sulfatul de sodiu duc la sensibilizarea pielii. Acest agent depozitat în celulele pielii,provoacă leziuni la nivelul structurilor protectoare ale pielii. De asemenea,produsele care conţin agenţi tensioactivi pot duce la uscarea şi descuamarea pielii,la apariţia alopeciei,acneei sau dermatitei.

Mit:Conservaţii din produsele cosmetice sunt dăunători pielii

În compoziţia produselor cosmetice există conservanţi,pentru a le proteja împotriva bacteriilor din mediul exterior. Fără conservanţi,bacteriile se pot dezvolta în produsele cosmetice,întrucât acestea conţin toate ingredientele necesare dezvoltării şi supravieţuirii. Pe lângă faptul că pot cauza alergii,bacteriile favorizează apariţia infecţiilor la nivelul pielii şi al ochilor.

Mit:Agenţii coloranţi şi aromatizanţi sunt sănătoşi

Majoritatea agenţilor coloranţi şi aromatizaţi pot provoca alergii,cele mai periculoase fiind formulele cu gudron şi cărbune (se găsesc în special în vopselele de păr). Doctorii recomandă citirea cu atenţie a etichetelor şi evitarea acelor produse care conţin astfel de formule.

Mai multe