Regina Elisabeta a permis să fie îmbrăţişată în public. Ce alte reguli a încălcat în timpul domniei sale
Rar se întâmplă ca un membru al Familiei Regale Britanice să încalce protocolul regal, însă au existat situaţii în care chiar Regina Elisabeta a II-a a spus „Nu‟ unor norme, pe care ulterior le-a schimbat, în favoarea familiei sale.
Regina Elisabeta a II-a (95 de ani), cea care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, este cel mai vârstnic monarh al Marii Britanii şi totodată cel care are cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic. Majestatea Sa este un exemplu pentru cei din jurul ei, fiind cunoscută pentru rigurozitatea cu care respectă regulile impuse de protocol. Cu toate acestea, în anii săi de domnie, au existat situaţii în care Regina a încălcat câteva norme. Iată care sunt!
A schimbat titulatura strănepoţilor
În anul 2012, Regina Elisabeta, a vrut să se asigure că în cazul în care Prinţul William şi Kate Middleton vor avea o fetiţă, ea nu va fi numită doar „Lady‟, ci şi „Prinţesă‟.
Astfel, ea a lucrat la un decret, cu ajutorul căruia i s-a permis Prinţesei Charlotte să îi fie acordată această titulatură. Înainte de decretul ei, doar Prinţul George, fiul cel mare al lui William, ar fi avut dreptul să fie numit „Alteţa Sa Regală‟ sau „Prinţ‟.
Citeşte şi: Obiceiurile Familiei Regale Britanice. Ce îi place Prinţesei Charlotte să mănânce cel mai mult
A permis să fie îmbrăţişată în public
Nu oricine are dreptul să o atingă pe Regina Elisabeta fără acordul acesteia, mai ales că protocolul regal prevede ca membrii familiei regale să nu primească sau să ofere îmbrăţişări în public.
În cartea Becoming, fosta primă doamnă a Americii, Michelle Obama, a povestit că a avut parte de un moment unic în viaţă. Ea s-a întâlnit cu Regina şi au încălat protocolul regal, atunci când s-au îmbrăţişat: „Am fost ca două doamne obosite‟, a povestit Michelle.
Acum, băieţii şi fetele au dreptul să urce pe tron
Timp de o mie de ani, primogenitura cunoscută şi ca „dreptul primului născut‟ îi acorda dreptul doar primului bărbat din familie să urce automat pe tron. Dar Regina Elisabeta a II-a a schimbat această regulă prin modificarea Legii de succesiune la coroană, care a intrat în vigoare în martie 2015.
Prin urmare, în linia succesiunii la tron, apar: Prinţul Charles, urmat de Prinţul William, Prinţul George, apoi Prinţesa Charlotte şi Prinţul Louis.
Citeşte şi: Ce se temea Prinţesa Diana să facă în faţa Reginei? Fostul ei chef oferă răspunsul
A ajutat-o pe Prinţesa Eugenie să se căsătorească
Actul de succesiune la coroană a schimbat, de asemenea, o lege prin care toţi descendenţii regelui George al II-lea aveau nevoie de acordul suveranului pentru a se căsători. Aparent, această regulă a fost total inutilă pentru Regina Elisabeta şi a implementat ulterior o nouă regulă prin care doar primii 6 descenendeţi aveau nevoie de acordul monarhului.
Prinţesa Eugenie se afla pe locul 7, iar atunci când s-a căsătorit nu a avut nevoie de permisiune.
A permis ca nunta surorii sale să fie televizată
Nunta din anul 1960 a surorii mai mici a Reginei Elisabeta a II-a, Prinţesa Margareta, a reprezentat un moment important din istoria nunţilor regale - a fost prima nuntă regală televizată vreodată. Nunta de la Westminster Abbey a fost vizionată de peste 300 de milioane de telespectatori, din întreaga lume.
Sursă foto: Shutterstock