Regina Rania a Iordaniei, perla Orientului. Musulmanii tradiţionali nu privesc cu ochi buni atitudinea ei modernă
La 31 august, va împlini o vârstă pe care n-ai asocia-o figurii acestei frumoase femei: cea de 51 de ani. Vorbim despre una dintre cele mai stilate regine contemporane şi, cu siguranţă, cea mai elegantă prezenţă feminină de la palatele din Orient. Soţia Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei are o poveste de viaţă desprinsă, parcă, dintr-o povestire arabă, în care fata obişnuită din popor îi fură inima celui mai puternic bărbat din regat.
Actuala regină-consoartă a Iordaniei a venit pe lume la 31 august 1970, în capitala Kuweitului, într-o familie de palestinieni: tatăl ei, Faisal Sedki al-Yassin, era de profesie medic pediatru, iar mama ei cu orgini turceşti, Ilham Yasmin, era casnică. Rania este copilul mijlociu al familiei, având o soră mai mare, pe nume Dina, şi un frate mai mic, Magdi. Provenind dintr-o familie bună, Rania a avut parte de-o educaţie cu profil occidental, începând cu şcoală privată din Kuweit numită „New English School‟ şi continuând cu Universitatea Americană din Cairo, capitala Egiptului, acolo unde a studiat afaceri şi ştiinţa calculatoarelor.
Cariera profesională i-a creionat destinul
În 1991, după izbucnirea Războiului din Golf, Rania s-a mutat împreună cu familia ei la Amman, capitala regatului haşemit, alături de alte sute de mii de palestinieni fugiţi din Kuweit. Graţie specializărilor şi educaţiei dobândite, Rania s-a angajat fără probleme la una dintre cele mai mari bănci internaţionale, Citibank, pentru ca, mai târziu, să fie angajată ca director de marketing la sucursala din Iordania a Apple Computers. Această mutare profesională i-a schimbat frumoasei palestinience şi destinul personal.
Dragoste la prima vedere
În 1993, o colegă de muncă de la Apple a invitat-o la o cină găzduită de sora pe atunci a Prinţului moştenitor Abdullah al Iordaniei, Prinţesa Aisha. Un prinţ moştenitor care avea s-o remarce, dintre toţi invitaţii, chiar pe această străină cu aspect occidental, cei doi încrucişându-şi de mai multe ori privirile. Regina Rania a mărturisit mai târziu că se simţea straniu în compania lui Abdullah, cu nouă ani mai în vârstă decât ea, având în vedere că el era fiul Regelui Iordaniei, cel mai important bărbat din această ţară. Straniu sau nu, acesta a fost clar un caz de dragoste la prima vedere. Cinci luni mai târziu, mai exact pe 10 iunie 1993, Rania devenea soţia prinţului, în urma unei nunţi tradiţionale musulmane, dăruindu-i, apoi, nu mai puţin de patru copii, doi băieţi şi două fete.
Inteligenţa nativă, unul dintre atuurile Raniei
Cu toate că mulţi sunt fascinaţi de frumuseţea acestei arăboaice, viitorul rege nu a ales-o doar graţie acestei calităţi, inteligenţa ei nativă fiind un atu al Raniei în cucerirea celui mai dorit burlac din regat.
„Regele şi-a ales ca mireasă pe cineva pe care o consideră egală. Îi ia în considerare ideile. Îşi hrănesc curiozitatea intelectuală unul altuia. Sunt perfecţi unul pentru celălalt, se simt confortabil împreună şi au aceeaşi linie de gândire‟, spune Prinţul Zeid bin Raad, un prieten din copilărie al lui Abdullah.
În război cu „Grace Kelly a Orientului‟
Că regele îşi iubeşte foarte mult soţia se observă foarte bine şi din exterior, dacă e să luăm în considerare privilegiile pe care le are Rania în calitatea ei de femeie arabă. Chiar dacă musulmanii tradiţionali nu privesc cu ochi buni această atitudine modernă a reginei şi faptul că Rania încurajează progresul social într-o ţară în care femeile nu se bucură de atâtea libertăţi precum bărbaţii, soţul acesteia nu i-a frânt elanul. Sunt şi unele voci care spun că, dimpotrivă, Abdullah se lasă cam mult influenţat de inteligenta lui soţie şi că aceasta ar fi fost prinsă într-un duel pentru tronul haşemit cu fosta Regina Noor a Iordaniei.
În luna aprilie a acestui an, fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, în vârstă de 41 de ani, fratele de tată al actualului rege Abdullah al II-lea, a fost plasat în arest la domiciliu. Potrivit presei internaţionale, prinţul ar fi fost implicat într-un complot pentru detronarea fratelui său regele, acuzaţii negate, însă, de Hamzah. Prinţul arestat este primul născut al defunctului Rege Hussein al Iordaniei şi al soţiei sale preferate, Regina Noor, o americancă pe numele ei adevărat Elizabeth Halaby, supranumită Grace Kelly a Orientului, a patra nevastă a suveranului.
Învinsă de Rania, Noor s-a retras în America natală
Încă de când fostul Rege Hussein al Iordaniei a decedat, în anul 1999, experţii regali au prevestit un război pentru influenţă între cele două femei puternice de la palat: văduva regelui, Regina Noor, şi soţia moştenitorului acestuia, noua Regină Rania. Înainte să moară, fostul Rege Hussein i-a cerut lui Abdullah, provenit dintr-un mariaj anterior celui cu Regina Noor şi succesorul lui la tron, ca prinţ moştenitor să fie numit fiul său preferat, Prinţul Hamzah. Cu toate acestea, în 2004, Abdullah al II-lea a schimbat această directivă şi l-a proclamat drept prinţ moştenitor pe fiul său cel mare, Prinţul Hussein, acum în vârstă de 26 de ani, mulţi considerând că această decizie a fost influenţată de mult iubita sa soţie, Rania. O lovitură grea pentru Noor, acum în vârstă de 69 de ani şi care s-a retras în America natală. Chiar dacă Noor n-a avut niciodată nimic tendenţios de spus la adresa actualei Regine Rania, tensiunea dintre acestea este binecunoscută la curtea regală şi are ca sursă lupta amândurora pentru a-şi urca fiii pe tronul Iordaniei.
Meciul a fost câştigat, cel puţin deocamdată, de ambiţioasa Rania, pentru care Regele Iordaniei a schimbat chiar şi legea dinastică, în anul 1999, după ce a acces la tron. Abdullah a semnat o proclamaţie specială prin care Rania putea fi numită regină şi nu doar prinţesă consoartă, aşa cum a fost cazul mamei regelui, Prinţesa Muna, o femeie de origine britanică.
Cu atât mai remarcabilă ne pare acum această Rania Al-Yassin, o arăboaică modernă care a cucerit un rege, un regat şi chiar şi-o lume întreagă.