Regina Victoria şi prinţul Albert, o iubire de poveste

22 iunie 2015   Viață de vedetă

Ea a fost cea mai cunoscută şi mai puternică regină din Europa, iar el bărbatul care a susţinut-o şi a iubit-o până în ultima clipă din viaţă. S-au cunoscut încă decând erau copii, iar prietenia dintre ei s-a transformat într-o poveste de iubire, a cărei legendă mai dăinuie şi astăzi. Iată povestea ca-n basme dintre Regina Victoria şi prinţul Albert.

Când regina Victoria a venit pe lume în 1819,era a cincea în linia succesiunii la tron,iar probabilitatea ca ea să devină moştenitoarea regatului erau destul de redusă. Însă,când a împlinit 18 ani,destinul a făcut ca tânăra prinţesă să devină regină. Deoarece era necăsătorită,presiunile venite din partea familiei pentru a-şi găsi un soţ erau din ce în ce mai mari.

Regina Victoria şi prinţul Albert - Dragoste la prima vedere

Mama Victoriei a fost cea care i-a propus acesteia să-l reîntâlnească pe Albert,prietenul din copilărie. Prima revedere după mulţi ani a stârnit şi primii fiori ai iubirii,tânăra Victoria fiind vrăjită de şarmul şi sensibilitatea lui Albert,în timp ce viitorul ei soţ a fost impresionat de gingăşia şi încrederea în sine a tinerei prinţese. Se spune că Victoria a  fost cea care l-a cerut de soţ pe Albert,iar în timpul logodnei a vegheat ca el să primească educaţia necesară pentru a se ridica la nivelul îndatoririlor care-l aşteptau. Au trecut patru ani până când s-au căsătorit,timp în care au fost mai mult despărţiţi,deoarece Albert s-a reîntors acasă,în Germania.

Regina Victoria şi prinţul Albert - ziua nunţii

S-au căsătorit pe 10 februarie 1940 şi a fost suverana care a lansat moda rochiilor de mireasă albe,o culoare neobişnuită pentru acele timpuri. 

Ziua nunţii a fost descrisă de Victoria ca fiind cea mai fericită din viaţa sa,însă britanicii nu au fost la fel de impresionaţi şi-l considerau pe Albert un parvenit interesat doar de bani şi de prestigiu.

Albert s-a implicat în problemele statului

Timpul le-a dovedit că s-au înşelat,deoarece Albert s-a implicat în problemele statului,fiind consilierul personal al reginei,atât în teme de diplomaţie,cât şi afaceri interne. Mai mult,a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca relaţia dintre Victoria şi mama ei să se îmbunătăţească,deoarece,în timp,aceasta se deteriorase,regina având impresia că mama ei nu a iubit-o niciodată. Au avut împreună nouă copii,cinci fete şi patru băieţi.

Regina Victoria şi prinţul Albert - Ani de fericire

Chiar dacă era soţul regineiAngliei,Albert nu deţinea niciun titlu nobiliar şi de abia în 1857,la insistenţele Victoriei,Parlamentul i-a acordat titlul de Prinţ Consort. Apropiaţii cuplului regal spuneau că cei doi erau extrem de fericiţi,o dovadă în acest sens fiind şi achiziţionarea de către prinţ a unei reşedinţe private,unde familia să se poată retrage departe de ochii curioşilor. Nu existau secrete între cei doi,Albert fiind cel care organiza corespondenţa reginei. El o însoţea sau chiar o înlocuia,de multe ori,în timpul şedinţelor cu miniştrii. Deşi îndatoririle regale le ocupau cea mai mare parte a timpului,Albert şi Victoria îşi făceau timp şi pentru jocurile de familie alături de copii şi le supravegheau îndeaproape educaţia.

Văduva de Windsor

Fericirea lor a fost însă de scurtă durată,deoarece în 1861 prinţul Albert s-a îmbolnăvit de febră tifoidă şi a murit,la doar 42 de ani. Dispariţia sa neaşteptată a fost o lovitură mult prea puternică pentru Victoria care a intrat în depresie. Timp de trei ani,aceasta nu a mai ieşit în public sau la ceremonii oficiale. S-a retras la reşedinţa sa privată,unde petrecuse clipe fericite alături de Albert. De abia în 1866,la insistenţele primului ministru,regina s-a întors la Londra şi şi-a reluat atribuţiile. Nu a încetat niciodată să-şi plângă soţul şi a purtat doliu după el până la sfârşitul vieţii,mai exact 40 de ani. Mai mult,Victoria a ordonat să nu fie mutat nimic din camerele ocupate de prinţ,iar prosoapele să fie schimbate zilnic. Supuşii au fost impresionaţi de devotamentul reginei,de unde a căpătat şi denumirea de „văduva de Windsor“. Victoria s-a stins din viaţă în 1901,la casa Osbourne,un palat construit şi decorat după planurile prinţului Albert.

Ştiaţi că...

... Regina Victoria a construit pentru soţul său un monument comemorativ? Albert Memorial se află în Londra,în apropierea sălii de concerte Royal Albert Hall,un alt loc care a primit numele prinţului.

... Victoria  a cerut să fie înmormântată purtând vălul de mireasă,iar alături de ea să fie aşezat un costum al soţului ei?

... Victoria nu a fost doar regina a Marii Britanii şi a Irlandei? În 1876,ea  a fost numită Împărăteasă a Indiei.

Mai multe