S-au grăbit să înfrunte viaţa

24 martie 2011   Viață de vedetă

Imaginea bebeluşilor din incubatoare care abia dacă umplu căuşul palmelor e răscolitoare. Puterea cu care se zbat să trăiască e o lecţie de viaţă pentru cei mari. Dar cât durează bătălia lor şi cât au de recuperat?

Mi-au revenit în minte aceste întrebări la aniversarea de 20 de ani a fiicei mele. E o tânără frumoasă şi isteaţă.

Cine o vede nu crede că a fost un copil prematur,de doar 32 cm şi1.500 g,care a petrecut mai bine de o lună în incubator şi care,în primul an,a luptat în fiecare zi să recupereze handicapul cu care a venit pe lume.

Iată povestea emoţionantă şi cu sfârşit fericit a altor două mămici care au născut copii prematuri.

O mândreţe de băiat

„Cine are parte de o naştere la 9 luni nu cunoaşte nimic din ceea ce implică venirea pe lume a unui copil înainte de termen”,spune Isabela,mama lui Alexandru,din Sibiu.

Alex a venit pe lume la 29 de săptămâni,a avut 1.175 g şi 36 cm. „Era mic,plăpând,cu tuburi în guriţă,în nas,pentru a-l ajuta să respire,cu senzor aşezat pe inimă. Aparatele mă încredinţau că puiul meu e în viaţă.

Copilul avea nevoie de căldură,oxigen,medicamente,iar de la mine,de laptele de mamă,de mângâieri,dragoste şi de speranţă. La o lună,a supt pentru prima oară la sân.

Momentul acesta m-a impresionat într-atât încât,în clipa în care am ajuns în salon,lacrimile au început să-mi curgă pe obraji:erau lacrimi de împlinire,bucurie şi de speranţă.“

„Când a ajuns la două kilograme,am plecat acasă cu el. Acum,Alexandru are greutatea unui copil născut la termen,inima perfectă,este energic,pentru că băiatul meu a luptat să trăiască şi a fost îngrijit cu profesionalism.

Nu pot să spun decât că mă înclin în faţa medicilor şi a asistentelor de la Maternitatea din Sibiu şi să spun "Mulţumesc pentru viaţa fiului meu!"“,spune plină de emoţie Isabela.

"Mergeam la el cu emoţiile unui examen greu"

Flori Mandu şi soţul ei,din Piteşti,îşi doreau mult un copil. După ce a aflat că vor avea gemeni,bucuria a fost mare.

Sarcina evolua bine,dar micuţii au venit mai repede pe lume,la doar 27 de săptămâni. Primul a avut 900 g şi 34 cm,al doilea 700 g şi 32 cm. A doua zi,părinţii s-au dus să-i vadă.

Medicii le-au recomandat părinţilor să-i boteze,aşa că la doar două zile de la naştere,micuţii au fost botezaţi. Seara,băieţelul cel mic a încetat din viaţă...

A urmat o perioadă grea,Flori a stat internată cu Andrei 3 luni,pentru că făcea des crize de apnee (pauze de respiraţie). A făcut două transfuzii de sânge.

„La fiecare 3 ore,mergeam la Andrei,cu biberonul cu lapte pentru puiuţ în mână şi cu emoţiile unui examen greu. Simţeam că-i duc câte un pic din mine şi mă gândeam "Cum o mai fi, mai bine sau mai rău?"”.

Era să-l piardă şi pe el...

Când Andrei a ajuns la 2.250 de grame,au plecat acasă,fără să ştie ce-i aşteaptă. După o săptămână,copilul s-a simţit rău,se sufoca. Au luat o ambulanţă şi l-au adus la spitalul „Marie Curie“.

„Aici,doctorul Adrian Stanciu mi-a salvat copilul. După zece zile,mi-a spus că Andrei este bine şi că n-o să mai aibă niciodată probleme. Şi aşa a fost!”Andrei,la doi ani şi zece luni,ştie toate literele,este un copil inteligent,blând şi cu suflet bun.

„Asistentele de la Giuleşti ne spuneau că prezenţa mamei alături de copil,liniştea mamei,laptele matern sunt câteva elemente foarte importante pentru copil. Toate acestea şi nu numai dau forţă bebeluşului să lupte”,povesteşte Flori,mama lui Andrei. Zâmbetul şi primii paşi te fac să uiţi toate greutăţile.

Ajutor pentru copiii născuţi prematur

În România,în fiecare an,se înregistrează peste 20.000 de copii nascuţi prematur şi de nou-născuţi cu greutate mică la naştere.

Cea mai frecventa cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie,cauzat de dezvoltarea insuficientă a plămânilor.

Campania „Şansă la viaţă,şansă la noi amintiri”,care se va derula până pe 30 noiembrie,are ca obiective echiparea a 11 maternităţi cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie,precum şi educarea publicului în privinţa prematurităţii.

Acest sistem de ventilaţie,care nu există în prezent în maternităţile din România,reduce complicaţiile cauzate de naşterea prematură şi poate creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi înainte de termen.

Mai multe