Semnul Hollywood, de la simbol al celebrităţii şi extravaganţei, la atracţie pentru vandali şi sinucigaşi

5 februarie 2021   Viață de vedetă

Cu doar câteva zile înainte de Ziua Mondială a cancerului (4 februarie) celebrul panou Hollywood a fost vandalizat şi transformat în „Hollyboob“ (boob – sân, n.r.), sub pretextul unei campanii de conştientizare a cancerului la sân. Nu e nici prima dată şi, cel mai probabil, nici ultima. Vechiul semn, un simbol şi un reper al Cetăţii Filmului, are o lungă şi fascinantă istorie.

Când spui Hollywood, s-ar putea să te gândeşti la Humphrey Bogart care se uită în ochii lui Ingrid Bergman în „Casablanca“. S-ar putea să ţi-o imginezi pe Marilyn Monroe în celebra rochie albă ridicată de curentul de la metoru sau să-l vezi Pe Pacino în rolul mafiotului Michael Corleone din „Naşul“. Sau poate îţi închipui doar „armata“ de staruri şi starlete instagramabile din ziua de azi.

Indiferent de ceea ce îţi vine în minte, semnul de la Hollywood tronează ca o santinelă peste tot şi toate: e un reper al strălucirii, extravaganţei şi măreţiei care au definit Hollywoodul încă de la crearea sa.

Semnul este situat pe muntele Lee, aflat în lanţul muntos Santa Monica, din California. Are o înălţime de 13,7 metri şi o lungime de 106,7 metri. A fost construit în 1923, ca o reclamă temporară pentru un dezvoltator imobiliar. Semnul iniţial era mai lung, Hollywoodland, iar ultimele patru litere au fost eliminte în 1949, atunci când a devenit cu-adeărrat un simbol al lumii filmului. Camera de Comerţ din Hollywood deţine drepturile comerciale ale mărcii semnului Hollywood.

Vandalizări şi sinucideri

La început, pentru o mai bună vizibilitate şi pentru a atrage potenţiali cumpărători, panoul era luminat, iar becurile se aprindeau pe rând: Holly (sfânt – n.r.), Wood (lemn – m.r.), Land (pământ – n.r.). Apoi întreg cuvântul devenea luminos. Marea criză din SUA, din anii 1930 a afectat şi piaţa imobiliară, astfel că iluminarea panoului a fost oprită, iar cablul cu mii de beculeţe vândut.

În 1978, semnul a dispărut pentru trei luni. Iar asta pentru că vechiul panou a fost demolat, din cauza degradării. Cel care a dus o adevărată campanie publică pentru restaurarea monumentului a fost Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy. Nouă donatori (printre care Hefner şi rockerul Alice Cooper) au donat, în total, 250.000 de dolari pentru restaurare (echivalentul a 1 milion de dolari azi).

De-a lungul timpului, panoul a suferit diverse „agresiuni“: a fost lovit cu maşina de un şofer beat în 1928, iar litera H a fost distrusă, a fost lăsat în paragină, iar literele s-au degradat şi au ruginit, a fost vandalizat. În 1976, un bărbat a acoperit litterele O cu cearşafuri pe care era scrisă litera E şi a transfrmat semnul în „Hollyweed” (weed – iarbă, marijuana), pentru a sărbători relaxarea legilor privind consumul de marijuana în California.

În 1932, o actriţă de 24 de ani, Peg Entwhistle, a reuşit să se suie pe litera H, apoi s-a aruncat în gol. A reuşit să obţină, sinucigându-se, faima pe care nu o putea avea în carieră.

Mai multe