Sfaturi pentru un bronz sănătos
Vara asta ţi-ai propus să profiţi din plin de razele soarelui şi să-ţi transfoRmi visul cu bronzul perfect în realitate? Soarele îţi va colora pielea într-un cafeniu atrăgător, dacă te expui la soare treptat şi moderat, cum spun dermatologii.
Stai la plajă dimineaţa,până la ora 11,şi revii după ora 16,când razele nocive ale soarelui nu mai ard,la propriu,pielea.
Mănânci şi te bronzezi
Cu două săptămâni înainte de concediu introdu în dietă alimente cu pigmenţi care intensifică bronzul.
Legumele şi fructele colorate au carotenoide – betacaroten,alfacaroten,luteină,licopen –,antioxidanţi care te ajută să te bronzezi unform,fără să stai prea mult la soare.
Betacarotenul,un precursor al vitaminei A,se găseşte în caise şi morcovi şi stimulează producerea de melanină,pigmentul care bronzează. Fereşte-te de citrice,pentru că vitamina C inhibă colorarea pielii.
Alege crema cu SPF în funcţie de ten
În geanta de plajă pune o cremă cu factor de protecţie solară pentru corp şi una cu factor de protecţie mai ridicat,pentru faţă. Dermatologii spun că este ideal să luăm produse cu spectru larg de acţiune,care ne protejează de razele UVA şi de cele UVB.
Aplică produsul cu cel puţin 20 de minute înainte de a te expune la plajă şi apoi împrospătează pelicula protectoare la fiecare trei-patru ore sau imediat ce ai ieşit din apă.
Dacă ai pielea sensibilă,albă ori cu pistrui şi părul este deschis la culoare sau roşcat,foloseşte în primele zile de plajă creme cu SPF 40 – 50.
Apoi,poţi aplica pe corp loţiuni şi spray-uri cu SPF 20-30. Indiferent de pigmentul pielii,stai la început câte o jumătate de oră la plajă,după care creşti treptat durata de expunere la razele ultraviolete.
Pont!Ai pielea uscată? Loţiunile cu SPF hidratează în timp ce protejează de radiaţiile UV. Pe pielea grasă acţionează mai bine cremele sau gelurile.
Ce să faci ca să nu te cojeşti
Este foarte important să te hidratezi în zilele caniculare,mai ales atunci când mergi la plajă. Înainte şi după expunerea la soare,fă câte un duş cu apă curată,nu din mare,ca să previi cojirea pielii. Foloseşte un gel de duş hidratant,fără particule abrazive.
Expunerea prelungită la soare usucă pielea,iar aceasta devine un mediu vulnerabil pentru efectele dezastruoase ale radiaţiilor ultraviolete. Hidratarea şi loţiunile cu SPF protejează pielea de arsuri,de riduri şi te ajută să obţii bronzul auriu.
Produsele reparatoare reduc roşeaţa
Poţi calma arsurile solare cu produse dermatocosmetice,care au efect răcoritor şi repară stratul de piele afectat de soarele puternic.
În plus,aplicate după plajă întârzie îmbătrânirea celulară,îmbunătăţesc elasticitatea pielii,reduc roşeaţa şi petele pigmentare.
Caută loţiuni care au în compoziţie apă termală,alantoină,D-panthenol (provitamina B5),aloe vera,unt de shea,sâmburi de struguri sau ulei de macadamia. Acestea hidratează intens şi hrănesc pielea.
Idei Click! Pentru femei
Buzele trebuie protejate de radiaţiile UV. Ca să nu se ardă sau să se usuce,foloseşte un balsam special.
Epilează-te cu cel puţin două zile înainte de plajă,pentru a evita iritarea pielii. De asemenea,după ce ai obţinut bronzul perfect,nu te epila cu ceară,poţi utiliza lama ca să nu „ştergi“ culoarea.
Nu parfuma pielea înainte de plajă. Eviţi,astfel,apariţia petelor pigmentare pe piele.
Demachiază-te şi apoi aplică produsul cu SPF. Machiajul „taie“ efectul loţiunilor protectoare,încarcă tenul şi-l predispune la coşuri.
Ştiai că…
… bronzul a început să fie apreciat începând cu anul 1923,când creatoarea de modă Coco Chanel şi-a etalat pielea aurie după o călătorie cu iahtul,la bordul căruia aceasta a profitat din plin de razele soarelui. Astfel a luat sfârşit era pielii albe ca laptele.