Şi-au înscenat propria moarte. Ce i-a făcut pe aceşti oameni să-şi dorească să dispară de pe faţa pământului?

3 august 2021   Viață de vedetă

Când viaţa li se complică prea mult, mulţi visează s-o poată lua de la capăt sau să pară că au murit pentru a se face dispăruţi. Unii preferă să se mute sau să caute un al job. Pentru alţii însă nu este de ajuns şi trebuie să-şi însceneze moartea.

O parte dintre cele mai ciudate morţi subite s-au datorat ameninţărilor cu arestarea sau pentru încasarea poliţelor de asigurare de viaţă, dar unii au murit şi din motive mai puţin cunoscute. Un bărbat a vrut să-i demonstreze iubitei cât de mult o iubeşte. A înscenat un accident de maşină şi, în timp ce ea plângea la faţa locului, el a apărut cu baloane şi un inel de logodnă pentru a-i propune fetei să se mărite cu el. Ea chiar i-a acceptat propunerea după acea sperietură. Alţii au fost mai inventivi decât el.

A candidat la primărie, deşi era declarat mort în urma unei come diabetice

Atunci când te dai mort, e mai bine să rămâi aşa. În 2010, Leninguer Caraballido a fost acuzat că a participat la un viol în grup cu şase ani în urmă. Cu toate acestea, rudele au prezentat un certificat de deces care arăta că a murit de comă diabetică.

Acesta ar fi fost sfârşitul poveştii dacă el n-ar fi decis, în 2013, să candideze la funcţia de primar al oraşului San Agustin Amatengo din Mexic, sub numele de Lenin Caraballido. A şi apărut pe afişele electroale care au împânzit oraşul. Caraballido a câştigat alegerile, dar, după aceea, a început să aibă probleme.

Curând a devenit clar că certificatul de deces a fost falsificat. Caraballido a fost arestat şi acuzat că a depus mărturii false, iar cazul violului a fost redeschis.

Spionul care a murit de malarie

Juan Pujol Garcia luptase în războiul civil spaniol. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, era hotărât să-şi continue lupta împotriva totalitarismului şi să devină spion pentru guvernul britanic, dar britanicii i-au respins cererea din cauza lipsei de calificări. În ciuda deciziei, n-a renunţat. S-a fotografiat ca oficial spaniol la Madrid, unde a întâlnit oficiali nazişti şi s-a oferit să spioneze împotriva britanicilor. Apoi a început să le trimită informaţii false care ar fi trebuit să vină din Londra, subminând astfel efortul de război nazist.

Până în 1942, şi-a zis că a acumulat ceva experienţă şi a propus din nou britanicilor să devină spion. A fost acceptat oficial şi germanii n-au descoperit niciodată că este un agent dublu. Pujol le-a spus era fals zvonul despre o invazie planificată în Normandia, iar informaţia a contribuit la lipsa de pregătire a germanilor. Succesul planului a fost pus în pericol de soţia lui. A ameninţat că-l va expune pe soţul său ca agent dublu, astfel încât să i se permită să se întoarcă acasă, în Spania. Atunci, guvernul britanic a făcut-o să creadă că Pujol a fost arestat în urma ameninţărilor şi, în cele din urmă, ea a dat înapoi.

După război, Pujol a decis să nu plece acasă imediat, ci să-şi însceneze propria moarte, pentru a se proteja, şi să plece în Venezuela. A aranjat să pară că ar fi murit de malarie în Angola şi, un an mai târziu, a fost declarat oficial mort. Timp de aproape 40 de ani, nimeni nu i-a dat de urmă, până când a fost descoperit de un scriitor britanic.

Predicatoarea răpită pentru răscumpărare fugise cu un bărbat însurat

Aimee Semple McPherson era o evanghelistă de origine canadiană, celebră în anii `20, în SUA. Predicile ei au atras mulţimi uriaşe şi s-a spus că seamănă mai mult cu producţiile de teatru de pe Broadway decât cu ceremoniile bisericeşti, deoarece ea folosea costume elaborate şi o orchestră. Când a dispărut în 1926, în timp ce înota în Santa Monica, ştirea a surprins pe toată lumea. Congregaţia ei s-a rugat pentru întoarcerea ei în siguranţă, iar Garda de Coastă i-a căutat rămăşiţele timp de două săptămâni.

Într-un târziu, McPherson a fost găsită, în deşertul mexican. A susţinut că, după ce a înotat, a întâlnit un cuplu care i-a cerut să vină şi să se roage pentru bebeluşul lor grav bolnav. Când s-a urcat în maşina lor, a fost sedată cu cloroform şi s-a trezit legată de un scaun într-o baracă din Mexic. I s-a spus că este reţinută pentru o răscumpărare în valoare de 500.000 de dolari, şi că, dacă biserica nu va plăti, va fi vândută. Biserica primise zeci de note de răscumpărare şi toate fuseseră luate drept farse. Ea a susţinut că a reuşit să se elibereze de corzi şi să scape.

Când s-a întors, a fost întâmpinată de 50.000 de persoane. Mai multe persoane au susţinut că au văzut-o în viaţă în timp ce se presupune că a fost ţinută captivă şi se suspecta că dispariţia ei ar fi putut fi legată de cea a unui bărbat căsătorit, angajat al bisericii, care dispăruse în acelaşi timp şi care s-a întors la scurt timp după revenirea ei. Ulterior, el a recunoscut că a avut o aventură extraconjugală, dar a refuzat s-o numească pe doamnă.

Aimee McPherson a fost acuzată de conspiraţie şi obstrucţie a justiţiei, deşi, ulterior, au fost retrase acuzaţiile. Răpirea a fost considerată o încercare de a-şi înscena propria moarte, astfel încât cuplul să poată fi împreună.

Politicianul britanic înecat era spion ceh

John Stonehouse a fost deputat britanic. Când a dispărut şi s-a presupus că s-ar fi înecat în largul coastei Miami în 1974, au început să apară dovezi care îl arătau pe Stonehouse într-o lumină diferită. El lăsase nişte haine pe plajă pentru a sugera că plecase la înot, pentru a lăsa să se creadă că s-a înecat sau că a fost atacat de un rechin.

Ancheta ulterioară a condus la presupunerea că Stonehouse ar fi putut fi spion pentru Cehoslovacia în anii `60. Au fost adresate întrebări către Camerele Parlamentului. Apoi s-a dezvăluit că au existat discrepanţe în conturile unei organizaţii caritabile în care era implicat. Dintr-odată, presupusa lui moarte prea înscenată.

John Stonehouse a fost descoperit în ajunul Crăciunului 1974 în Australia, unde fugise împreună cu secretara sa. Trăia sub numele unei persoane decedate căreia îi furase identitatea. În cele din urmă, a fost readus în Marea Britanie şi acuzat de fraudă. A fost condamnat la şapte ani de închisoare. Mai târziu, s-a dezvăluit că fusese, de fapt, spion ceh.

Mai multe