Sofia Vicoveanca - mărturisiri despre refugiul din Bucovina de Nord (ascultă şi cele mai cunoscute melodii ale sale)

17 mai 2017   Viață de vedetă

Copilăria i-a fost întunecată de greutăţi, tatăl său fiind luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Împreună cu mama sa, Sofia s-a refugiat în comuna Vicovu de Jos, unde şi-a petrecut copilăria.

Părinţii mei au fost înstăriţi acolo,la Cernăuţi,au avut prăvălie,case,vite,cai,dar aici nu mai aveam nimic”,a mărturisit mai târziu. Din dragoste pentru satul copilăriei,i-a împrumutat ulterior numele,alegându-şi numele de scenă Sofia Vicoveanca.

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuţi (Toporuica de astăzi),localitate aflată în apropiere de oraşul Cernăuţi (astăzi în Ucraina),primind la naştere numele de Sofia Fusa. A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe şi Veronica Fusa.

Din copilărie,constrânsă de greutăţile materiale prin care treceau refugiaţii,micuţa Sofia a învăţat să coasă,să ţeasă covoare,să împletească,să croiască etc. „Munca aduce foarte multă bucurie,nimic nu-ţi pică din cer,nimeni nu-ţi dă. Dacă nu munceşti,nu ai! (...) Nu m-am gândit niciodată să fiu solistă,dar la examenul pentru început de stagiune eu am cântat un cântec popular. Juriul a decis că-i musai să cânt de-atunci încolo muzică populară”,mărturisea îndrăgita artisă.

Află mai mult despre SOFIA VICOVEANCAşi ascultă cele mai cunoscute cântece ale ei,AICI:

Mai multe