„Sunt fascinată de telenovele!“
Telenovelele captivează milioane de telespectatoare din întreaga lume. Ce le face oare atât de apreciate şi atât de populare? Descoperă mărturisirile câtorva femei pentru care nicio zi nu ar fi la fel fără serialul lor preferat.
Telenovela,în traducere,înseamnă „roman televizat“. Cele din zilele noastre sunt variante moderne ale „radionovelelor“ – foiletoanele radiofonice care se difuzau în Cuba anilor,40. Spre deosebire de „verişoarele“ nord-americane,cele latino-americane au episoade de sine stătătoare,cu intrigă proprie şi deznodământ.
Acest gen de seriale,care reprezintă un soi de „tratament“ pentru suflet,tratează subiectul a diverse drame cu care fiecare dintre noi ne-am putea confrunta şi arată că binele chiar poate învinge răul ori că dragostea triumfă mereu. Publicul se identifică cu personajele,cu trăirile şi cu aspiraţiile lor. Certuri între mamă şi fiică,comploturi,regăsiri ale iubiţilor – toate au,până la urmă,un final fericit.
Maria Gherghelaş,56 de ani,consilier,Roman:„Serialele turceşti sunt altfel“
Sătulă de finalul previzibil al telenovelelor clasice,Maria este îndrăgostită de serialele turceşti:„Fiecare episod vine cu o răsturnare de situaţie,niciodată nu ştii cum va evolua acţiunea.“ Îi place şi faptul că serialul preferat se inspiră din fapte reale. „Aici personajele nu sunt negative,acţionează în numele unei cauze. Ajungi să ţii la ele,să le iei partea.“
Diana Dumitrescu,actriţă:„Telenovelele sunt momentul meu de relaxare“
Protagonistă într-o nouă telenovelă românească,de pe Acasă TV („Îngeri pierduţi“),Diana ne-a spus de ce crede ea că telenovelele sunt atât de apreciate în România:„Oamenii au multe probleme,şi de multe ori se regăsesc în poveştile prezentate. Sau,pur şi simplu,uită pentru o oră de tot şi se relaxează în faţa televizorului.“ În „Îngeri pierduţi“,Diana joacă rolul unei mame („Cristina“) care luptă pentru ca fiul ei să aibă o viaţă mai bună.
Maria P.,60 de ani,pensionară,Târgu-Jiu:„Îmi plac poveştile coreene“
Prima telenovelă la care Maria s-a uitat cu nesaţ a fost „Sclava Isaura“:„Era ca o vrajă care cuprindea întreaga familie,era ceva nou pentru noi.“ Apoi,a urmărit un timp câteva seriale latino-americane. „Problema e că la un moment dat te plictiseşti de aceeaşi istorisire,reluată şi repusă în scenă cu alte personaje. În prezent,mă uit la povestea sultanului Suleyman,dar pe sufletul meu sunt serialele coreene. Îmi plac costumele,îmi place cum joacă personajele. Dacă ratez vreun episod,îl văd în reluare!“
Opinia specialistului-Alexandru Cojocaru,psihoterapeut,Mediclass Tel. 0724. 539.589
„Femeile din toate categoriile sociale se uită la telenovele din cel puţin trei motive. În primul rând,telenovelele au sute de episoade şi,fiind în grila televiziunilor ani la rândul,devin parte din viaţa lor. Nu sunt filme grele,le înţelegi cu uşurinţă şi au o notă de umor şi de dramatism,care pot scoate privitorul din cotidian,devenind astfel o metodă de relaxare,după o zi dificilă. În al treilea rând,pot juca rolul unui «pansament» pentru o femeie care trece prin momente mai puţin fericite.“
Ştiai că...
...primul foileton radiofonic de mare succes,adaptat pentru televiziune,s-a numit “El Derecho de Nacer” (“Dreptul de a fi născut”),şi a fost difuzat]n ţările din America Latină?...prima telenovelă difuzată pe ecranele din Rom\nia a fost “Sclava Isaura”?...telenovela columbiană “Betty cea urată” a fost adaptată pentru a fi difuzată]n 17 ţări din lume?...“La Reina”,o telenovelă lansată]n 2011,a avut un buget record de 10 milioane de dolari? ...celebra companie Televista e cel mai mare exportator de telenovele,multe dintre acestea fiind difuzate şi]n Rom\nia?