Sunt şomeră! Ce-i de făcut?
Ţi-ai pierdut serviciul şi ţi se pare că toate uşile ţi s-au închis? Nu dispera, pentru că există destule oportunităţi pentru un nou loc de muncă. Avem dovezi că se poate!
Criză economică,reduceri de personal,tot felul de veşti neplăcute legate de serviciu... La fel ca tine,credeam că numai norocoasele îşi mai găsesc acum de lucru. Am avut însă surpriza să întâlnim femei care ne-au dovedit contrariul. Ne-au arătat că dacă îţi cunoşti forţele şi eşti dispusă să înveţi,nu contează nici vârsta,nici criza.
Şomeră la 45 de ani
După 35 de ani,eşti tentată să spui că ai puţine şanse să mai găseşti de lucru. Totuşi,anul acesta,5.500 de persoane de peste 45 de ani s-au reangajat,conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Maria Lazăr din Bucureşti este una dintre ele. În ultimul an,a rămas şomeră nu o dată,ci de două ori. Cum nu mai găsea de lucru ca maşinist,a apelat la ANOFM şi a acceptat să înveţe o nouă meserie căutată,aceea de lucrător comercial. După două luni de la terminarea cursului,a obţinut şi serviciul dorit.
Ponturi ca să reuşeşti:
Maria Lazăr,48 de ani:„De la o lună la alta,adunam datorii,iar la interviuri angajatorii îi preferau pe cei sub 35 de ani. A contat mult că am aflat ce meserii se caută şi că am urmat un curs. După aceea,am mizat pe experienţa din timpul practicii.”
La 30 de ani,niciun job vacant
După cum a demonstrat Maria,colacul de salvare este să înveţi o meserie nouă. Dacă ai între 25 şi 35 de ani,te poţi angaja mai repede. Un bun exemplu îl oferă şi Cornelia Boboc,care nu-şi mai găsea de lucru în domeniul ei:s-a îndreptat şi ea spre o altă meserie. Fusese ani întregi confecţioner şi n-a reuşit să se mai angajeze decât după ce a urmat un curs de lucrător comercial. La numai o lună după terminarea cursului,în februarie 2010,era ambalator la brutăria unui hipermarket,unde lucrează şi în prezent.
Cornelia Boboc,33 de ani:„Este mai uşor să găseşti de lucru la vârsta mea,însă este nevoie să te îndrepţi spre ceea ce se cere şi să ai o diplomă la mână. Totul a mers bine pentru mine din momentul în care am urmat cursul de lucrător comercial. A durat două luni şi jumătate,timp în care am făcut şi practică.”
20 de ani,fără experienţă
Lipsa experienţei este unul dintre cele mai mari obstacole când abia ai ieşit de pe băncile şcolii. Nu şi dacă demonstrezi că eşti bun în domeniul dorit.
Aşa a făcut Veronica Păun,o tânără din Bucureşti,care îşi propusese să lucreze ca ospătar după terminarea liceului. A căutat mai întâi un curs cu plată şi a aflat că îl poate urma gratuit,dacă se înscrie la ANOFM. După ce a obţinut diploma,a reuşit imediat să semneze un contract de muncă.
Ponturi ca să reuşeşti:
Veronica Păun,20 de ani:„Toţi angajatorii cu care am discutat înainte de a urma cursul de ospătar îmi cereau nu numai experienţă în meserie,ci şi o diplomă. Trebuie să arăţi şi că vrei să înveţi cât mai multe în domeniu. Poate pentru mulţi pare uşor să fii ospătar,dar,ca toate joburile,are dificultatea şi secretele lui.”
Creşte-ţi şansele de angajare!
Un curs de calificare gratuit oferit prin ANOFM te va ajuta mult. În plus,dacă faci naveta,beneficiezi de decontarea transportului. Trebuie doar să te înscrii în baza de date a agenţiei din judeţul în care locuieşti. Iată ce acte sunt necesare:
* actul de identitate (original şi copie)
* certificatul de naştere (original şi copie)
* certificatul de căsătorie
* o copie a ultimului act de studii.
Cursurile cuprind o parte teoretică şi una practică şi durează între trei şi nouă luni. În prezent,meseriile cele mai solicitate,pentru persoanele cu studii medii,sunt cele de operator de introducere date,agent de vânzări,frizer,ospătar,contabil.
Tot prin ANOFM,îţi poţi găsi un job în străinătate,înscriindu-te pe site-ul www.anofm.ro,secţiunea „Muncă în străinătate”. Poţi alege şi cursuri organizate de firme specializate,dar preţurile sunt destul de ridicate,între 600 şi 1.000 de lei. Ai grijă să fie acreditate de Ministerul Muncii.