Tippi Hedren, actriţa din „Păsările”: “Hitchcock m-a hărţuit sexual!” Coşmarul prin care a trecut muza regizorului

4 decembrie 2020   Viață de vedetă

Starul filmelor Păsările şi Marnie a făcut nişte declaraţii care au dat, pur şi simplu, foc Hollywood-ului. Ea susţine că regizorul a agresat-o fizic şi sexual, a încercat să o sărute şi instalase o uşă secretă între biroul lui şi vestiarul ei.

Actriţa de 90 de ani n-a ascuns niciodată felul în care Hitchcock a tratat-o pe durata filmărilor de la Păsările şi Marnie, însă a detaliat subiectul delicat în autobiografia sa, Tippi: A Memoir. În primă instanţă, fostul star de cinema a vorbit despre comportamentul abuziv al unuia dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, în filmul The Girl, difuzat de HBO, în 2012. După care, n-a ratat ocazia de-a se destăinui complet în volumul scris chiar de ea.

Daily Mail a publicat un articol vast despre întreaga relaţie complicată dintre actriţă şi regizor, iar restul presei internaţionale a preluat apoi informaţiile exprozive.

Gelozie bolnăvicioasă

Se pare că întreaga lor poveste a început atunci când el a distribuit-o pe ea în Păsările, primul ei film şi pelicula pe care Hitchcock a regizat-o imediat după Psycho. Hedren susţine că legendarul regizor le-a impus celorlalţi membri ai echipei de filmare să nu socializeze cu frumoasa blondă. Mai mult, nimeni n-avea voie să-i adreseze vreun cuvânt sau să o atingă. Iar când vreun bărbat se apropia de el, regizorul făcea tot ce-i stătea în putinţă pentru a-i despărţi pe cei doi.

Mult mai grav de atât sunt acuzele de hărţuire sexuală pe care i le aduce Tippi în mod public – ea susţine că Hitchcock s-a aruncat peste ea, la un moment dat, şi a încercat să o sărute când se aflau amândoi în limuzina lui. A doua zi, la filmare, actriţa a suferit un mic accident în timp ce juca secvenţa din cabina de telefon, din Păsările. Apoi, i s-a spus, tot la filmare, că va trebui să fie atacată de păsări adevărate, şi nu de cele confecţionate special pentru filmări, pentru un efect real. Şi şi-a petrecut, drept urmare, cinci zile fiind atacată de păsări reale, iar acest lucru i-a părut actriţei ca o răzbunare din partea regizorului.

Obsesia lui pentru ea

Comportamentul neadecvat al lui Hitchcock a continuat cu comandarea unei măşti cu chipul ei. Nu era nevoie de aşa ceva pentru film, era pentru plăcerea lui persoanlă. Mai mult, şi-a mutat biroul lângă vestiarul ei şi a comandat o uşă secretă între cele două încăperi.

“Hitchcock reuşea cumva să-şi exprime obsesia pentru mine“, a scris actriţa în autobiografia sa. „Într-o zi, m-a chemat la el în birou. M-a apucat şi şi-a pus mâinile pe corpul meu. Era totul foarte sexual, chiar pervers şi urât”, a povestit Tippi.

Într-o altă întâlnire, în timpul filmărilor pentru Marnie, Alfred i-a cerut să îl atingă şi i-a împărtăţit fanteziile romantice pe care le avea cu ea. „A fost groznic şi imediat ce s-au încheiat filmările, am dispărut din peisaj!”, spunea actriţa în 2016. „Acela a fost sfârşitul relaţiei mele cu Hitchcock. Am terminat filmul şi n-am mai avut alt contract ani în şir.”

Răzbunarea lui

Sătul de refuzurile ei, Alfred a trecut la ameninţări. I-a spus că-i va distruge cariera şi n-a fost departe de-a reuşi. I-a oprit pe şefii studiourilor Universal să o înscrie pe Tippi la Oscar, pentru prestaţia sa din film, şi începuse s-o vorbească de rău peste tot.

La acel moment, mai avea doi ani de contract cu el, timp în care Hitchcock i-a interzis să mai lucreze cu altcineva, însă nici el n-o mai solicita pentru vreun film. „Studiourile aveau puterea, nu eu. Nu puteam face nimic legal într-o situaţie de acel gen. Dacă s-ar fi întâmplat în ziua de azi, aş fi fost o femeie bogată!”

FOTO Profimedia

Mai multe