Uleiul de smochin de Barbaria

1 februarie 2016   Viață de vedetă

Smochinul de Barbaria este un cactus, care îşi are originile în Mexic şi care creşte în solurile aride, atingând şi 5 metri înălţime. Atunci când se coc, fructele sunt numai bune de mâncat, iar din florile sale galbene sau din fructele sale savuroase se prepară uleiul de smochin de Barbaria.

Smochinul de Barbaria (Opuntia ficus-indica) se mai găseşte şi sub denumirile de pară de cactus,cactus fără şira spinării sau fruct de cactus. Aşadar,este un cactus,care îşi are originile în Mexic şi care creşte în solurile aride,atingând şi 5 metri înălţime. Are flori galbene,iar fructele sale sunt de un portocaliu-roşu foarte intens. Atunci când se coc,fructele sunt numai bune de mâncat,iar din florile sale galbene se prepară uleiul de smochin de Barbaria,care se obţine prin macerare în uleiul rafinat de floarea-soarelui.   

Calităţile fructului de cactus,aşa cum mai este denumit smochinul de Barbaria

Arborele are multiple beneficii pentru sănătatea omului,fiind consumat atât de oameni,cât şi de animale,în special pentru conţinutul mare de apă (85%) în zone foarte aride. Este o sursă importantă de hidratare şi pentru viaţa sălbatică. Seminţele fructului conţin între 3-10% proteine,6-13% acizi graşi,în special acid linoleic. În plus,este extrem de bogat în vitamina C (25-30 mg/ 100 de grame),dar şi în seleniu.  

Fructele arborelui se folosesc de asemenea pentru obţinerea uleiului,acestea se numesc pere de Barbaria,se aseamănă cu smochinele când sunt coapte şi este nevoie de o tonă de pere din cactus pentru a obţine un litru de ulei de smochin de Barbaria. Uleiul este extrem de fin,intră uşor în piele si nu lasă pete pe haine. Culoarea sa este de un galben pur şi are miros caracteristic vegetal,atunci când este extras din florile cactusului.

Perele de Barbaria conţin multe vitamine,iar uleiul este obţinut prin presarea la rece a fructelor. Bogăţia substanţelor din fructe face din acest ulei un excelent emolient pentru ten şi piele,acesta conţinând:acizi graşi,vitamina E,antioxidanţi,ce hrănesc,tonifică şi cicatrizează acolo unde este nevoie. Are consistenţă foarte cremoasă,penetrează foarte rapid pielea şi se potriveşte cu orice fel de tip de ten şi este la fel de benefic pentru orice vârstă.

Proprietăţile uleiul de smochin de Barbaria

Deşi este un excelent tratament de zi pentru orice fel de ten,uleiul de smochin de Barbaria acţionează cu rezultate vizibile în special pe pielea matură,lipsită de strălucire şi vitalitate. Astfel că acest ulei are proprietăţi nutritive,de menţinere a elasticităţii pielii,de a tonifia şi proteja tenul împotriva agresiunilor de zi cu zi,de a păstra tenul ferm şi luminos.

Tenul foarte deshidratat şi obosit,cu cearcăne şi foarte încărcat îşi recapătă elasticitatea şi vitalitatea prin masarea cu ulei de smochin de Barbaria. Ridurile şi cearcănele adânci se pot elimina cu ajutorul acestui ulei. Crăpăturile pielii,dar şi cicatricile provenite de la arsuri se pot trata cu acest ulei,care lasă pielea foarte catifelată,întinsă şi netedă.

În combinaţie cu alte creme sau produse cosmetice este la fel de eficient. Se foloseşte,de obicei,seara înainte de culcare prin masarea tenului,gâtului şi decolteului. Se aplică doar câteva picături şi masajul se face prin mişcări circulare. Acest ulei mai este cunoscut şi ca botoxul natural,de aceea este posibil să îl găsiţi ca şi ingredient în multe produse anti-îmbătrânire,pentru conturul bustului şi pentru ochi.

Mai mult,uleiul de smochin de Barbaria se mai foloseşte şi pentru strălucirea unghiilor şi a părului. Părul vopsit sau uscat mereu cu placa îşi poate căpăta rapid frumuseţea dacă este tratat cu acest ulei. Se întind pe păr câteva picături de ulei,se lasă să acţioneze un sfert de oră,apoi se spală normal cu şampon. Unghiile se pot unge şi ele cu acest ulei seara înainte de culcare pentru a putea pătrunde cum trebuie. Persoanele care suferă de acnee se pot bucura de acest produs natural,care în trecut se folosea la tratarea scorbutului.

Mai multe