Viaţa la care riscă să revină femeile afgane. Drepturile lor pot dispărea după o luptă de 20 de ani
În Afganistan, pe măsură ce talibanii preiau controlul asupra ţării, locul devine unul dintre cele mai periculoase pentru femei. Le aşteaptă reîntoarecerea la restricţii inimaginare pentru cei din lumea noastră, dar cu care ele s-au confruntat şi în timpul regimului dintre 1996 şi 2001.
Numai în ultimele săptămâni, s-au raportat numeroase victime şi acte de violenţă. Între timp, sute de mii de oameni şi-au părăsit casele. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi spune că aproximativ 80% dintre cei care au recurs la acest gest, încă de la sfârşitul lunii mai, sunt femei şi copii.
După primele victorii, talbanii au dat ordin să se facă liste cu fetele şi femeile de măritat
De la retragerea forţelor americane şi NATO din Afganistan, în luna iulie, talibanii au preluat rapid controlul asupra unor părţi mari ale ţării. Preşedintele a fugit şi guvernul a căzut. Încurajaţi de succesul lor, de lipsa de rezistenţă a forţelor afgane şi de presiunea internaţională minimă, şi-au intensificat violenţa. Pentru femeile afgane, puterea lor în creştere este terifiantă.
La începutul lunii iulie, liderii talibani au emis un ordin către liderii religioşi locali pentru a le oferi o listă de fete cu vârsta peste 15 ani şi văduve sub 45 de ani pentru căsătoria cu luptătorii lor. Dacă aceste căsătorii forţate vor avea loc, femeile şi fetele vor fi duse în Waziristan, în Pakistan, pentru a fi reeducate şi convertite la ceea ce ei numesc „islamul autentic”.
Ordinul a provocat panică în rândul femeilor şi al familiilor lor care trăiesc în zonele controlate de atunci de talibani şi le-a forţat să fugă din ţară.
Ce înseamnă pentru femeile şi fetele din Afganistan întoarcerea talibanilor?
Ordinul din iulie al talibanilor este un avertisment cu privire la ceea ce urmează şi o amintire a regimului brutal din 1996-2001 în care femeile au fost supuse unor încălcări ale drepturilor omului cum rar se petrec.
Li s-a refuzat angajarea şi educaţia, au fost forţate să poarte burqa pentru a-şi acoperi tot corpul, inclusiv chipul, şi li s-a interzis să plece din locuinţele lor fără să fie însoţite de un bărbat sau gardian numit mahram. În ciuda faptului că au susţinut că şi-au schimbat poziţia faţă de drepturile femeilor, acţiunile lor demonstrează contrariul. Şi-au arătat deja intenţia de a refuza educaţia fetelor trecute de 12 ani, de a interzice femeilor să muncească şi de a restabili legea prin care femeile trebuie să fie însoţite de un mahram când ies din case.
După ce au preluat controlul total asupra Afganistanului în 1996, talibanii au aplicat condiţii şi reguli dure în urma interpretării stricte a legii islamice. Codul social rigid impus de ei includea restricţii severe asupra libertăţii femeilor de mişcare, expresie şi asociere. Sub conducerea lor, femeile trebuiau să se acopere complet, să părăsească casa doar în compania unei rude de sex masculin, să nu se manifeste în public, nici măcar prin râs, să nu vorbească decât întrebate, să nu poarte bijuterii şi să nu-şi vopsească unghiile. De asemenea, li s-a interzis votul. Restricţiile au afectat femeile educate, care lucrau în oraşe. Cu toate acestea, impactul restricţiilor s-a simţit mult mai larg, afectând şi femeile sărace, fără educaţie, precum şi copiii.
În cazurile în care regulile lor n-au fost respectate, femeile au fost supuse unor pedepse crude. Afganistanul a avut cea mai mare rată a mortalităţii materne din lume. Femeile au fost închise, torturate şi executate pentru crime morale ca prostituţia sau infidelitatea, şi au fost frecvent biciuite pe străzi de poliţia talibană doar pentru că lăsau să li se întrevadă pe sub burqa încheieturile sau gleznele. Departamentul pentru promovarea virtuţii a devenit nemilos în aplicarea regulilor împotriva femeilor şi fetelor.
Citeşte şi povestea de viaţă a eroinei Orientului, Malala Yousafzai. Atacată de militanţii talibani a plătit cu sângele ei dreptul la educaţie
Drepturile câştigate de femeile afgane în ultimii 20 de ani
Odată cu căderea regimului taliban, în anul 2001, situaţia femeilor şi fetelor s-a îmbunătăţit enorm, deşi aceste câştiguri au fost parţiale. Femeile au ajuns să ocupe funcţii de ambasador, ministru, guvernator. În 2003, noul guvern a ratificat Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. Constituţia afgană din 2004 susţine că „cetăţenii din Afganistan, bărbaţi şi femei, au drepturi şi obligaţii egale în faţa legii”. Între timp, a fost introdusă o lege din 2009 pentru a proteja femeile împotriva căsătoriei forţate şi minore şi a violenţei.
Mai mult, rapoartele UNICEF arată că 60% dintre cei 3,7 milioane de copii care frecventează şcolile afgane sunt fete. În trecut, nicio fată nu mergea la şcoală, iar această situaţie se poate repeta în viitorul apropiat.
Acum, toate drepturile obţinute de femeile afgane în ultimii 20 de ani, în special în educaţie, ocuparea forţei de muncă şi participarea politică, sunt grav ameninţate.
O revenire la zilele întunecate
Oficial, liderii talibani au declarat că vor să acorde drepturile femeilor „conform Islamului”, dar acest lucru a fost întâmpinat cu un scepticism, inclusiv de femeile care au ajuns lideri din Afganistan. Talibanii au dat toate indicaţiile că vor reimpune regimul lor represiv.
În iulie, ONU a raportat că numărul femeilor şi fetelor ucise şi rănite în primele 6 luni ale anului aproape s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În zonele aflate din nou sub controlul talibanilor, fetelor li s-a interzis şcoala şi li s-a restricţionat libertatea de mişcare. De asemenea, au fost raportate căsătorii forţate.
Femeile pun din nou burqa şi îşi distrug sau ascund dovezilor educaţiei şi vieţii lor în afara casei pentru a se proteja de talibani. Unele au ieşit la proteste pe străzi şi au ţinut arme în mână pentru a-i sfida, dar nu va fi suficient pentru a se proteja.
Lumea priveşte în altă parte
În prezent, SUA şi aliaţii săi caută să-şi scoată cetăţenii şi personalul din Afganistan, fără a mai ajuta cetăţenii afgani. În timp ce talibanii reafirmă controlul complet asupra ţării, realizările din ultimii 20 de ani, în special cele pentru protejarea drepturilor femeilor, sunt expuse riscului de a dispărea pe măsură ce comunitatea internaţională va abandona această ţară.
Femeile şi fetele pledează pentru ajutor pe măsură ce talibanii avansează. Poate că lumea va asculta.
FOTO: Shutterstock