„Voiam să trăiesc ca oricare altă femeie!“
O echipă de medici români a realizat inimaginabilul pentru Alina, o tânără de 22 de ani născută cu o malformaţie genitală. Ea a fost supusă unei operaţii de reconstrucţie vaginală în luna decembrie a anului trecut şi este mai aproape de visul de a fi femeie cu adevărat.
La vârsta de 18 ani,Alina a mers pentru prima dată la un medic pentru a afla de ce nu are încă menstruaţie. Atunci a aflat că are o boală extrem de rară,sindromul Rokitansky,manifestată la ea prin absenţa din naştere a vaginului şi a uterului. Cu toate că nu era ceva care să-i pună în pericol viaţa,o afecta emoţional. Până să-l cunoască pe profesorul Petre Brătilă,medic la Spitalul Euroclinic,tânăra a trecut de la deznădejde la furie,pentru că niciun medic nu-i oferea o rezolvare. „Am întâlnit medici care cunoşteau puţine lucruri despre această afecţiune şi medici care aveau o atitudine rece faţă de suferinţa mea. Am trecut de la un spital la altul şi am fost refuzată“,povesteşte Alina.
Operaţia salvatoare
Întâlnirea cu prof. dr. Coculescu,medic endocrinolog,a fost crucială pentru viitorul Alinei. „M-a făcut să înţeleg că nu este nimic în neregulă cu mine şi să am o perspectivă pozitivă asupra prognosticului meu. Tot dumnealui a fost cel care m-a sfătuit să merg la profesorul Brătilă,singurul ginecolog care ar fi putut să mă ajute“,a mărturisit ea. Profesorul a avut ideea operaţiei salvatoare,care i-a dat fetei şansa la o viaţă sexuală normală. Intervenţia a fost realizată pro bono într-un program de operaţii în scop umanitar efectuate de echipa de ginecologi coordonată de profesor.
Pregătirile au durat câteva luni
Pentru formarea unui vagin nou,prof. dr. Brătilă a folosit,în premieră în România,o tehnologie revoluţionară de reconstrucţie vaginală cu grefă biologică. Ea permite corpului să-şi regenereze în mod natural ţesutul lipsă. „Intervenţia constă în realizarea unei disecţii între vezică şi rect,în care am introdus un mulaj pe care am ataşat o grefă biologică fixată cu adeziv biologic. Pregătirile pentru operaţieau durat câteva luni. În tot acest timp,am colaborat foarte bine cu pacienta,care a înţeles că aplic o tehnică deja utilizată în lume“,a declarat profesorul. Au fost înregistrate mai puţin de 10 astfel de operaţii de reconstrucţie la nivel mondial. Pentru o perioadă de timp,tinerele au purtat un dilatator,iar după circa 4-6 săptămâni au putut avea raport sexual.
Mai are nevoie de transplantde uter
Momentan,potrivit profesorului care a operat-o,există un proiect în desfăşurare pentru ca fata să fie supusă unui transplant de uter. Oricât de mult ar mai dura până atunci,îşi păstrează optimismul:„Ceea ce aş vrea să le spun şi altor tinere care au problema mea este să fie conştiente că există tratament pentru agenezia vaginală. Trebuie să nu se descurajeze sau să se lase influenţate de medicii care le spun că nu se poate face nimic pentru ele”.