Yoko Ono, adolescenţă chinuită. Tatăl văduvei lui John Lennon a fost trimis în lagăr, iar mama ei cerşea mâncare

4 mai 2021   Viață de vedetă

Fosta parteneră de viaţă a lui John Lennon n-a fost niciodată pe placul fanilor The Beatles, fiind adesea învinuită că a despărţit una dintre cele mai mari trupe din istoria muzicală. Însă viaţa ea a fost presărată cu momente dificile încă din primii ani de viaţă, când nu-l cunoscuse pe cel care avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna.

Părerea generală despre artista japoneză de 88 de ani – care a fost, la un moment dat, soţia lui John Lennon – nu este bună nici în ziua de azi, când fostul membru al trupei britanice nu mai există de ceva vreme, iar ea este o femeie cu o experienţă de viaţă destul de bogată.

De fapt, Yoko este supravieţuitoarea bombardamentului oraşului Tokyo în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost nevoită să îndure momente crunte după încetarea atacului cu bombe.

Familia Ono a trebuit să se ascundă într-un buncăr subteran în noaptea de 9 martie 1945, când oraşul în care locuiau, Tokyo, a fost atacat de armata americană. Supravieţuiseră cu toţii atacului cu bombe, însă viaţa lor n-a mai fost niciodată aceeaşi din momentul în care au ieşit la suprafaţă şi au descoprit distrugerile şi disperarea din jurul lor.

Înfometarea era principala problemă cu care se confruntau supravieţuitorii bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Familia lui Yoko fusese una privilegiată şi destul de bogată până în momentul în care atacul oraşului Tokyo le-a distrus casa, bunurile şi i-a redus la nivelul tuturor celorlalţi supravieţuitori amărâţi, care se zbăteau să facă rost de mâncare.

Astfel, părinţii lui Yoko ajunseseră în ipostaza de-a cerşi mâncare sau bani pe stradă, iar mama acesteia, o femeie respectabilă şi înstărită până în data de 9 martie 1945, era nevoită să-şi plimbe de colo-colo cele câteva obiecte salvate din dărâmături într-un cărucior de cumpărături care de-abia mergea. Între timp, tatăl văduvei lui John Lennon a fost trimis într-un lagăr de concentrare.

Asemenea experienţe, petrecute când Yoko n-avea mai mult de 12 ani, au lăsat amprente evidente asupra restului vieţii artistei japoneze. Ono a vorbit adesea despre agresivitatea folosită în arta sa, iar sursa ei ne este acum cunoscută tuturor.

De asemenea, fosta parteneră de viaţă a lui Lennon a reuşit să-i înţeleagă mai bine pe cei care simt că nu aparţin nicăieri, rebelilor, tot datorită momentelor pe viaţă şi pe moarte pe care le-a experimentat ea în prima parte a vieţii.

Totuşi influenţa bombardamentelor şi a foametei îndurate a fost, în primă instanţă, negativă. Aşa cum era şi natural să se întâmple. Familia Ono s-a mutat în Statele Unite, odată ce situaţia se mai liniştise, şi a început acomodarea în New York, Scarsdale.

După cum era şi de aşteptat, adolescenta a început să sufere din cauza depresiei şi a fost internată, pentru o perioadă, într-o clinică de psihiatrie, pentru a urma tratamentul recomandat de specialişti.

După ce a fost externată din clinica de boli mintale, Yoko Ono l-a cunoscut pe John Lennon.

Foto - Instagram Yoko Ono

Mai multe