VIDEO Şarlota – Satul rotund din România cu locuinţe trase la indigo şi duzi seculari
Sunt o mulţime de locuri spectaculoase în ţară şi unul dintre ele este satul rotund, care se numeşte Charlottenburg, după soţia unui conte ce a trăi pe aceste meleaguri. Locuitorii i-au spus Şarlota şi aşa i-a rămas numele.
Localitatea se află în judeţul Timiş, comuna Bogda. Aşezământul a fost întemeiat în anul 1771 şi avea nu mai mult de 32 de familii, adică 171 de persoane. Este singurul sat construit în formă de cerc din Banat şi, de aceea, localitatea a fost declarată monument istoric de Ministerul Culturii şi Cultelor. În prezent, este posibil ca populaţia satului să nu mai depăşească 100 de persoane.
Întemeiat în urma colonizărilor germane
Charlottenburg, satul rotund din România, are o istorie demnă să fie cunoscută în întreaga ţară. Datele despre aşezare arată că a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane (1763-1772).
Construcţia satului a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcţionar în Lipova. Acesta a luat decizia ca satul să fie construit în plan circular, cu diametrul interior de 210 metri.
Cele 32 de familii cu care a fost populat satul au fost originare din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat. Printre proprietarii satului Charlottenburg s-au numărat următorii: Posfay Joszef, Karl Schwarzenberg sau contele Siegfried Graf von Wipffen.
Despre satul rotund din România, Johann Caspar Steube nota la 5 martie 1779 următoarele: „… acest sat este singurul sub formă circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri şi şure. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de cealaltă, având un stil simetric desăvârşit; la fel şi cele patru intrări în sat – sunt la aceeaşi distanţă una faţă de alta‟. Conform legendelor spuse în popor, localitatea a fost denumită după soţia contelui Aldringen – Charlotte.
Atracţiile turistice: duzii seculari, muflonii
Satul ascuns după dealuri atrage tot mai mulţi turişti veniţi din toată lumea. Nu e de mirare, pentru că frumuseţea locurilor îi atrage ca prin hipnoză. După Al Doilea Război Mondial, şvabii (grup etnic german) au început să părăsească treptat satul Charlottenburg, aşă că multe dintre casele coloniştilor au fost transformate, în timp, în case de vacanţă.
View this post on Instagram #biserica 🙏 A post shared by Charlotenburg (@sat_charlottenburg) on Apr 22, 2020 at 1:55am PDT
A post shared by Charlotenburg (@sat_charlottenburg) on
Dacă vei ajunge să vizitezi satul rotund din România, nu ar trebui să ratezi biserica greco-catolică din mijlocul satului, ce a fost construită în anul 1876. Alte atracţii turistice ale satului sunt duzii seculari rămaşi din prima plantaţie, casele şvăbeşti şi domeniul de vânătoare amenajat în 1904 şi reamenajat în 2002 de Ocolul Silvic Timişoara. Se spune că acesta este cel mai vechi parc din România care adăposteşte mistreţi, mufloni (oi sălbatice), cerbi carpatini şi cerbi lopătari.
@instagram, cjtimis.ro