7 paşi simpli pentru a curăţa corect acvariul. La cât timp este indicat să schimbi apa

17 ianuarie 2021   Lifestyle

Peştişorii sunt cei mai buni prieteni ai copiilor, iar studiile ştiinţifice au arătat că privitul acestor animale de companie te poate relaxa. Înainte să-i cumperi, află cum trebuie să menţii un mediu sănătos pentru ei!

Materiale de întreţinere a acvariului: 

kit de testare a apei din acvariu;  

răzuitor de alge; 

lamă pentru răzuitor; 

foarfecă pentru plante acvatice; 

condiţioner pentru tratarea apei; 

prosoape uscate;  

aspirator pentru curăţarea nisipului/pietrişului; 

găleată; 

perie pentru curăţarea furtunului de filtrare. 

Pasul 1: Testează calitatea apei  

Dacă acvariul este recent cumpărat şi nu a fost încă ciclat, trebuie să testezi apa pentru a determina dacă are 0 ppm (părţi per milion) amoniac, 0 ppm nitriţi şi mai puţin de 40 ppm nitraţi. Nivelurile mai ridicate ale acestor compuşi pot deveni periculoşi pentru peşti. Ciclarea sau ciclul azotului se referă la un proces prin care se formează bacterii ce descompun substanţele toxice în unele mai puţin toxice pentru peşti. Chiar dacă durează câteva săptămâni, specialiştii te sfătuiesc să ai doar echipamentele din acvariu pornite, să adaugi puţină mâncare pentru peşti în apă, însă fără să transferi şi peştii. Doar după terminarea ciclării, îi poţi introduce în acvariu. Dacă vasul este deja ciclat, atunci obiectivul este să menţii nivelurile de nitraţi sub 40 ppm. Pentru asta, vei avea nevoie de un kit de testare a calităţii apei.  

La cât timp schimbi apa 

Săptămâna 1: Nivelul de nitraţi este mai mare decât 40 ppm? 

Dacă da, schimbă 30% din apă. 

Săptămâna 2: Nivelul de nitraţi este mai mare decât 40 ppm? 

Dacă da, schimbă 50% din apă.  

Săptămâna 3: Nivelul de nitraţi este mai mare decât în ultima săptămână? 

Dacă da, schimbă 50% din apă la fiecare patru zile până când scade sub 40 ppm. 

Săptămâna 4: Dacă nivelul de nitraţi este mai mare decât în săptămâna precedentă, fie reduci cantitatea de peşti din acvariu, fie cumperi un vas mai spaţios. Continuă să adaugi puţină mâncare de peşte zilnic până scade concentraţia. Schimbă 50% din apă la fiecare patru zile.  

Pasul 2: Îndepărtează algele şi frunzele moarte 

Curăţă geamurile pe interior folosind un răzuitor de alge cu lamă simplă sau din plastic (pentru acvariul acrilic). Nu te îngrijora, sunt create special să nu îţi zgârie acvariul şi poţi găsi în magazine diferite modele! Sfatul este să cauţi în petshop-uri, mai degrabă decât pe rafturile obişnuite din supermarket-uri. Chiar dacă arată la fel, ustensilele casnice pot conţine reziduuri chimice care pot fi dăunătoare pentru peşti. În cazul în care algele ţi-au invadat obiectele de decor din acvariu, le poţi îndepărta cu uşurinţă folosindu-te de… o periuţă de dinţi mai veche. Dacă ai plante acvatice, taie frunzele moarte sau crescute cu o foarfecă specială. Nu folosi niciodată săpun sau alţi detergenţi pentru a curăţa vasul! 

Pasul 3: Curăţă nisipul sau pietrişul din acvariu  

Vei avea nevoie de un aspirator special. De obicei, aparatul mai este numit şi sifonator. Acesta doar agită substratul acvariului, nu aspiră nisipul sau pietrişul. Mută orice fel de decoraţiuni dacă este necesar. De multe ori, resturile precum excrementele de peşte, mâncarea neconsumată sau frunzele moarte tind să se adune sub ele.  

Pasul 4: Opreşte echipamentele din acvariu  

Înainte de a îndepărta apa, deconectează toate echipamentele din acvariu. De exemplu, încălzitoarele şi filtrele nu sunt destinate să funcţioneze fără apă şi, prin urmare, se pot deteriora. După ce vei curăţa pe interior şi vei umple cu apă nouă, poţi pune totul în funcţiune.  

Pasul 5: Declorinarea apei  

Apa veche o vei înlocui cu apă curată şi declorinată. Asigură-te că apa de înlocuire are aceeaşi temperatură ca apa din acvariu. Goleşte apa veche într-o găleată, arunc-o, limpezeşte-o, apoi toarnă alta limpede (25-50% din cantitatea totală a apei din acvariu) şi adaugă condiţionerul, dozat în funcţie de volumul acvariului. 

Pasul 6: Spălarea exteriorului  

Produsele dezinfectante obişnuite sunt toxice pentru peşti, de aceea vei avea nevoie de o soluţie specială sau de o cârpă curată şi umedă pentru a şterge petele uscate. Nu uita de praful adunat pe capac!  

Pasul 7: Curăţarea filtrului  

Două săptămâni mai târziu (cel puţin o dată pe lună), te poţi apuca să cureţi filtrul. De ce tocmai atunci? Curăţenia generală pe care ai făcut-o a perturbat coloniile bacteriene benefice de pe decoraţiuni, plante şi substrat. Un filtru mic (intern) necesită o curăţare mai des, în timp ce unul extern – mai rar. Ce trebuie să reţii este că elementele filtrului nu trebuie să le storci, ci să le extragi din filtru şi să le speli cu apă din acvariu pentru a nu se pierde bacteriile benefice. O perie specială te va ajuta să elimini murdăria acumulată. Totodată, curăţarea se face uşor şi atent.  

INFO

Nu este nevoie să scoţi peştii când cureţi acvariul, iar asta pentru că nu vei scurge apa complet din vas. În plus, să-i prinzi este mai dificil decât să cureţi în jurul peştilor.   

Mai multe