Ai dureri menstruale intense? Aceste boli pot fi de vină!

16 iulie 2020   Lifestyle

În mod obişnuit, durerile care însoţesc menstruaţia sunt suportabile şi n-ar trebui să te ţintuiască la pat şi să te ţină din treburile tale zilnice. 15% dintre femei n-au norocul unor menstruaţii facile, ba chiar au dureri severe. Antiinflamatoarele uşoare le pot calma, dar ce te faci dacă acest simptom ascunde de fapt afecţiuni serioase?

Simptomele unor boli ginecologice ca endometrioza sau fibromul uterin se ivesc de la câteva ore după începutul menstruaţiei. Durerea poate fi cauzată de secreţia unor substanţe chimice (prostaglandine) care determină contracţia muşchilor uterini.

Menstruaţia e dureroasă şi în caz de fibrom uterin

Alături de durere, apare menstruaţia prelungită, chiar sângerările în afara ciclului menstrual, constipaţia, urinările dese. Ţesuturile necanceroase crescute în zona uterului se numesc fibroame uterine. Ele pot afecta femeile mai ales după vârsta de 40 de ani şi se manifestă prin durere menstruală. Atunci când iei contraceptive care conţin o cantitate mare de estrogen, fibromul uterin îşi poate mări dimensiunile.

Durerea insuportabilă, semn de endometrioză

Dacă durerea menstruală apare în cea de-a doua zi a sângerării lunare şi se agravează, să ştii că nu e semn bun. Ta în calcul că poţi să suferi de endometrioză. Încă un indiciu este acela că menstruaţia se menţine mai mult de o săptămână şi are un flux abundent.  Este o afecţiune caracterizată prin faptul că mucoasa uterină se extinde în afara uterului, adică în trompele uterine, în ovare sau în ţesutul din bazin. Netratată la timp şi corect, endometrioza poate provoca infertilitate.

Apare brusc durerea? Chisturile ovariene pot fi de vină

Când se formează chisturi ovariene, acestea îşi fac simţită prezenţa prin dureri mari apărute dintr-odată în zona abdominală. Se mai întâmplă să ai urinări frecvente, ameţeli şi slăbiciune în tot corpul. Nu e cazul să aştepţi prea mult şi să amâni o vizită la medicul de familie sau la ginecolog. Chisturile ovariene sunt săculeţi cu lichid care apar pe ovare în urma procesului de formare şi de expulzare a ovululelor. Din fericire, cele mai multe dintre ele dispar de la sine. Rareori se pot mări foarte mult şi trebuie operate. Pentru asta, este necesar să fie atent urmărite prin controale medicale, altfel pot apăsa pe organele din jur sau se pot rupe, declanşând hemoragii.

Poate fi o afecţiune inflamatorie pelvină

Dacă durerea abdominală apare imediat după menstruaţie, mai ales în timpul contactului sexual sau al mersului, una dintre cauzele posibile este o afecţiunea inflamatorie pelvină. Durerii i se asociază adesea greaţa, constipaţia, temperatura ridicată şi secreţiile vaginale anormale. Boala aceasta este o infecţie care poate afecta atât uterul, cât şi tompele sau ovarele, fiind provocată de asocierea unor germeni patogeni. Adesea este vorba de bacterii transmise pe cale sexuală, dar sunt şi cazuri în care microorganismele se dezvoltă în colul uterin sau în vagin, în perioadele menstruale.

@shutterstock

Mai multe