Angora Turcească te cucereşte cu blana de un alb imaculat şi blândeţe fără egal

30 august 2020   Lifestyle

De pisica din rasa Angora Turcească te îndrăgosteşti de la prima vedere, fie că eşti un mare iubitor de feline sau nu. Face parte dintr-o specie antică de pisici, originară din regiunile muntoase ale Turciei, şi se distinge uşor datorită culorii ochilor.

Angora cântăreşte, în general, între 3-5 kilograme. Are corpul alungit, urechile lungi şi ascuţite, capul mic, iar ochii îi sunt migdalaţi. Felina subţire şi cu picioarele lungi se mişcă încet şi graţios. Blana ei este fină şi mătăsoasă, puţin mai voluminoasă în jurul gâtului şi la nivelul cozii. Culoarea albă este specifică pentru rasa pură, deşi de-a lungul timpului s-au răspândit şi alte varietăţi: cu mici pete maronii sau gri pe coadă, pe burtă. Pentru protejarea şi conservarea Angorei Turceşti, la începutul anilor '90, în grădina zoologică din Ankara (capitala Turciei) s-a lansat un program de creştere şi de selecţie a acestei rase, valabil până în zilele noastre. Grădina zoologică apreciază în special pisicile Angora albe cu ochi de culori diferite, un ochi albastru şi celălalt galben.

Cere atenţie, dar îţi poartă şi ţie de grijă

Pisicile din această rasă sunt, de obicei, foarte inteligente şi curioase. Ele pot învăţa cu uşurinţă să deschidă uşile, să apese pe întrerupător, să te urmeze afară la plimbare, la fel ca un câine. Le place joaca, având un stil de viaţă activ, mai ales în ,,tinereţe‟. Să nu te mire dacă o vei găsi într-o zi cocoţată pe dulap. Acest lucru îi stă în fire, preferând să escaladeze toate locurile mai înalte din casă. Iar dacă îi vei ascunde jucăria preferată, nu se va lăsa până nu o va obţine. Angora Turcească încearcă întotdeauna să fie în centrul atenţiei: se bagă în seamă când porţi o conversaţie cu cineva, unduindu-şi corpul pe lângă picioarele tale sau urcându-se în braţe. Nu se va plictisi prea repede de compania ta. Nu este o fire solitară, de aceea dacă ai sau îţi doreşti o Angora Turcească nu o lăsa mult timp singură. Acest lucru îi displace cel mai mult. Fiind foarte afectuoasă şi inteligentă, vei fi uimită să vezi că îţi poate aduce anumite obiecte. Chiar dacă este blândă cu toată lumea, se ataşează cel mai mult de un singur membru al familiei, de cel care a avut grijă de ea şi a educat-o de când era puiuţ. Dacă îi atragi mereu atenţia şi o dresezi să te urmeze, vei fi impresionată: poate fi la fel de pricepută ca un câine. Prin urmare, este rasa ideală dacă îţi doreşti o relaţie bazată pe încredere şi pe afecţiune cu pisica ta.

Se împacă bine cu pieptănatul

Te înşeli dacă te gândeşti că părul ei lung îţi va da bătăi de cap, atunci când te-ai decis să adopţi sau să cumperi o Angora Turcească. În pofida blănii mătăsoase, felinele sunt uşor de întreţinut. Blana nu are puf profund, astfel încât nu se încurcă uşor. Acest lucru se întâmplă rar, poate pe timpul verii, când năpârleşte. Ca orice pisică de casă care se respectă, Angora ştie să se cureţe singură. Îşi va spăla blăniţa de mai multe ori pe timpul zilei. Dacă vrei să o ajuţi, poţi să o perii de una-două ori pe săptămână, iar vara mai des. Dacă o obişnuieşti din copilărie cu apă, o va adora la maturitate. Ba chiar va dori să sară în cadă împreună cu tine. Îmbăierea este recomandată, însă, la câteva luni.

Puncte vulnerabile

Pisicile din rasa Angora Turcească trăiesc până la 15 ani. Se poate întâmpla, totuşi, ca pe parcursul vieţii să dobândească anumite afecţiuni, cum sunt cele ale inimii sau ale ochilor. Spre exemplu, unele pisici se pot naşte cu o deficienţă de auz sau o pot dobândi pe parcurs. Acest lucru este caracteristic pentru exemplarele complet albe şi cu ochii albaştri.

Ştiai că…

…o legendă spune că Mohamed, întemeietorul credinţei islamice, ar fi deţinut o Angora Turcească pe care a îndrăgit-o foarte mult. Dacă povestea ar fi adevărată, atunci această rasă dăinuieşte de peste 1.400 de ani.

… termenul ,,Angora‟ vine de la capitala Turciei, cunoscută sub această denumire până în 1930, când s-a schimbat în Ankara.

@shutterstock

Mai multe