Aşa ceva nu ai văzut! Grădini zoologice spectaculoase care atrag anual milioane de vizitatori
Animalele şi păsările sălbatice au fost dintotdeauna admirate de oameni. Fotografii au căutat să le surprindă în cele mai bizare momente, cercetătorii să le descopere modul de viaţă, iar oamenii obişnuiţi şi-au dorit doar să le vadă mai îndeaproape. Aşa au apărut grădinile zoologice.
În lume există câteva astfel de aşezăminte impunătoare pentru animale. Se deosebesc de altele prin mărimea teritoriului, dar şi după numărul de necuvântătoare pe care îl includ. Unele sunt adevărate centre internaţionale pentru salvarea speciilor care se află în pericol. Altele seamănă mai degrabă cu o rezervaţie naturală. Toate au farmecul lor şi atrag anual milioane de vizitatori. Iată care sunt cele mai mari şi mai frumoase din lume!
Henry doorly zoo and Aquarium, atracţia Americii de Nord
Grădina zoologică se află în oraşul nord-american Omaha, din statul Nebraska şi se întinde pe 53 de hectare. Primele animale au fost aduse aici în anul 1864, iar acum grădina a devenit casă pentru nu mai puţin de 30.000 de animale din 900 de specii. Punctul de atracţie îl reprezintă animalele care se întâlnesc în zonele cele mai reci de pe glob: urşi polari, lei-de-mare, pinguini. De asemenea, grădina include un acvariu imens, care se împarte pe mai multe categorii, atât pentru peşti din apele dulci, cât şi pentru vieţuitoarele din oceane. Pot fi urmărite meduze de mari dimensiuni, rechini şi broaşte-ţestoase marine.
Grădina Zoologică din Moscova, casa animalelor pe cale de dispariţie
Chiar dacă nu este cea mai mare grădină zoologică din Rusia, după suprafaţă, conţine cel mai bogat număr de specii de animale şi este pe lista celor mai frumoase din lume. După Kremlin, este şi cel mai vizitat punct de atracţie din capitala rusă. Cu peste 8.000 de animale, grădina zoologică din Moscova şi-a câştigat notorietatea pe plan internaţional pentru centrul de reproducere a speciilor de animale rare şi pe cale de dispariţie.
Departamentul care se ocupă de păsări include cele mai multe specii, 104 la număr, printre care cocorul japonez, cocorul alb, vulturul de mare, dropia. Ca orice grădină zoologică veche, a avut animale celebre. Printre acestea se numără un crocodil de 84 de ani, pe nume Saturn. În ciuda naturii sălbatice, crocodilul care cântărea 200 de kilograme era blând şi mulţi vizitatori se înghesuiau să-l vadă. Se spune că a trăit în grădina zoologică din Moscova mai mult de 50 de ani, iar în primăvara acestui an a murit de bătrâneţe.
Beijing Zoo, cea mai veche din China
Fondată în anul 1906, în timpul dinastiei Qing, Beijing Zoo este cea mai veche grădină publică din nordul Chinei. Aici trăiesc peste 5.000 de animale terestre şi marine. Suprafaţa parcului este de 90 de hectare, câştigându-şi popularitate pentru speciile rare care au fost adăpostite aici, printre care urşii panda giganţi. Grădina este împărţită în zone mari, create special pentru anumite specii. Astfel, vei descoperi casa hipopotamilor, casa rinocerilor, a girafelor, a elefanţilor. De o frumuseţe rară este acvariul, situat la capătul nordic al grădinii, care este cel mai mare din Asia. Un alt punct de atracţie sunt felinele, pentru care este rezervată o zonă întinsă: lei, tigri bengalezi, tigri siberieni, jaguari şi pantere.
Grădina zoologică din Berlin, colecţie grandioasă de animale
Deschisă în anul 1844, Grădina zoologică din Berlin este printre cele mai vechi din Europa. Ea se mândreşte cu un număr de 19.400 de animale, deţinând supremaţia la acest capitol. Printre vedetele locului sunt urşii panda giganţi, urşii polari, elefanţii, rinocerii şi girafele. Nu o dată, puii născuţi aici ale acestor specii au devenit subiect de ştiri. Aproape trei milioane de turişti îi păşesc pragul, fiind atraşi de un serviciu, devenit foarte popular, acela de a hrăni animalele. Un alt aspect pe care îl laudă vizitatorii sunt aleile umbrite şi foarte îngrijite, pe unde se pot plimba în voie, în timp ce urmăresc activitatea animalelor preferate.
FOTO Shutterstock.com