Beneficiile ceaiului de tei

11 noiembrie 2019   Lifestyle

Iată un remediu care nu trebuie să lipsească din dulapul tău, mai ales în sezonul rece. Parfumat, delicios, ceaiul de tei este binecunoscut drept un aliat de nădejde în lupta cu răceala şi gripa, dar acţiunea sa terapeutică este extinde şi în cazul altor afecţiuni. Află mai multe despre modul corect de preparare, efectele benefice, dar şi despre contraindicaţii

Beneficiile ceaiului de tei – Alungă răceala şi gripa

Infuzia din flori de tei este un remediu excelent împotriva gripei şi răcelii, în special la copii. Pentru ei, o cană de ceai de tei cu un strop de lămâie face minuni, prevenind deshidratarea şi producând transpiraţia, ajută la urinare şi la scăderea febrei. În plus, acest ceai are un efect calmant şi liniştitor, ajutându-i să doarmă mai bine. Atenţie, însă, la copiii până în 14 ani, nu depăşiţi doza de o cană pe zi. Pentru bebeluşi, consumul de ceai de tei poate avea efecte neplăcute, împiedicând absorbţia fierului, dar şi deshidratându-i, căci rinichii pot fi suprasolicitaţi.

Pentru adulţi, băut călduţ, ceaiul de tei reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale. El stimulează transpiraţia şi scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap.  Încă de la apariţia primelor simptome de răceală trebuie administrate 2 sau 3 căni de înfuzie pe zi.

Citeşte şi: Încă un mit spulberat: Băuturile reci nu dăunează gâtului, dacă nu există alte probleme de sănătate

Beneficiile ceaiului de tei – De ajutor în tratarea multor afecţiuni

Infuzia cu ceai de tei scade tensiunea nervoasă, combate anxietatea şi ajută la combaterea tulburărilor somnului.

Având o acţiune sedativă, sudorifică şi diuretică, florile de tei au fost folosite la tratarea spasmelor, tulburărilor digestive şi, deoarece acţioneză asupra hipervâscozităţii şi hipercoagulării sanguine, teiul este utilizat şi în tratarea aterosclerozei.

Tot datorită efectului relaxant, în combinaţie cu bioflavonoidele, infuzia de flori de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arterială.

Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.

Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor.  

Citeşte şi: Atenţie! Răceala persistentă poate ascunde un cancer. Semnele pe care nu trebuie să le ignori

Niciodată floarea de tei nu se fierbe

Pentru prepararea ceaiului foloseşte floarea de tei bine uscată şi mărunţită. Lasă la infuzat floarea de tei, o linguriţă sau un plic pentru o ceaşcă de apă clocotită, cel mult trei, patru minute, atât cât infuzia să capete o culoare gălbuie-ruginie, apoi filtrează imediat. Dacă este foarte concentrată, de culoare roşie-maronie intensă, infuzia este toxică.

Contraindicaţii ale ceaiului de tei

Iată cine nu trebuie să consume acest ceai: gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Mai multe