Boala fără simptome care face tot mai multe victime în România. E confundată deseori cu oboseala
Confundată deseori cu oboseala cronică, hepatita C rămâne una dintre bolile nedepistate în România, deşi sute de mii de persoane se confruntă cu ea.
Hepatita C este cauzată de infecţia cu virusul HCV, transmis prin contact direct cu fluidele infectate. Contaminarea are loc în urma contactului sexual neprotejat sau a reutilizării seringilor. Boala afectează în timp funcţiile ficatului, putând determina apariţia cirozei, a insuficienţei hepatice sau a cancerului.
În România se presupune că sunt 600.000 de bolnavi infectaţi cu virusul C. Depistaţi sunt numai 15%. Cei nedescoperiţi împrăştie virusul, fără să ştie.
De cele mai multe ori, hepatita C este greu de depistat în primele săptămâni de la contaminare. Acest lucru se întâmplă, în cele mai multe din cazuri, în faza acută a bolii, chiar şi la câţiva ani distanţă.
"Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latenţă, în care virusul lucrează, îşi face treaba. Această perioadă poate dura şi 30 de ani", susţine medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş.
Oboseala cronică, ameţeala, febra, lipsa apetitului, durerea în zona abdominală, icterul (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor) pot fi indicatori ai acestei afecţiuni, de aceea este bine să mergi de urgenţă la medic dacă prezinţi unul sau mai multe din aceste simptome.
Cea mai precisă metodă pentru diagnosticul bolii este testul special pentru depistarea hepatitei C, urmat de testele de sânge - de aceea este recomandat să îţi faci analizele cel puţin o dată pe an. Dacă testul iese pozitiv, este interzisă folosirea în comun a obiectelor de igienă corporală, precum ustensilele de tăiat unghii sau lamele de ras. Citeşte mai mult aici despre cum previi contaminarea hepatitei C.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România are termen ca până în 2030 să elimine hepatita C.
Sursă: digi24.ro