5 lucruri la care te ajută somnul

24 martie 2011   Casă și Grădină

Un somn bun,pe timpul nopţii,îţi va creşte,cu siguranţă,sistemul imunitar. Mai mulţi specialişti au ajuns la concluzia că persoanele care dorm puţin au un sistem imunitar slăbit. De aceea,sunt mult mai vulnerabile la boală.

Cine doarme puţin,îmbătrâneşte mai repede. Cercetătorii au arătat că orele insuficiente de somn cresc nivelul hormonilor de stres din organism şi scad nivelul hormonilor de creştere,responsabili cu regenerarea celulelor. Mai multe studii la care au participat persoane tinere,care aveau un somn neregulat,au relevat faptul că profilul hormonal al acestora era cel al unor oameni mult mai în vârstă.

Orele suficiente de somn te ajută să-ţi menţii silueta. Oamenii de ştiinţă spun că atunci când eşti privat de o odihnă bună pe timpul nopţii,organismul produce mai multă grelină,hormon care creşte apetitul. În acelaşi timp,producţia de leptină,hormon care suprimă senzaţia de foame,scade.

Dacă nu pierzi nopţile şi ai un somn liniştit,cu siguranţă vei avea şi "o memorie de elefant". Cercetătorii au ajuns la concluzia că o noapte în care ai dormit foarte puţin îţi afectează puterea de concentrare şi memoria.

Persoanele care nu se odihnesc bine sunt mai stresate,spun cercetătorii. Totodată,cei care nu dorm îndeajuns au un risc de depresie mai ridicat decât persoanele care dorm cel puţin şapte ore pe noapte.

Mai multe