5 mituri despre contracepţie
Contracepţia reprezintă metodele folosite atât de femei cât şi de bărbaţi pentru prevenirea apariţiei sarcinilor nedorite. Pe această temă circulă o serie de informaţii false, care pot induce partenerii în eroare.
1.Mit:Pilula contraceptivă are efecte imediat după administrare
E un neadevăr. Pentru ca efectele anticoncepţionalesă se activeze,de cele mai multe ori este nevoie de un ciclu menstrual complet pentru a împiedica ovulaţia,aşa că pilula nu dă rezultate de la prima administrare.
2.Mit:Metoda calendarului e eficientă de fiecare dată
Nu întotdeauna. Această metodă presupune identificarea cu exactitate a perioadei fertile a unei femei şi evitarea contactului sexual în acest interval.Dar,pentru că ovulaţia nu se produce mereu la aceeaşi dată,stabilirea zilelor sigure nu se poate face cu precizie.
3.Mit:Dacă partenerul se retrage la timp,nu rămâi însărcinată
Aceasta practică scade şansele femeii de a rămâne însărcinată,însă nu mereu. Mici cantităţi de lichid seminal sunt secretate pe întreg parcursul actului sexual,nu doar la sfârşit,astfel că şansele de apariţie a unei eventuale sarcini nu sunt total excluse.
CIteşte şi:Cele mai eficiente medote contracepţie-video
4.Mit:Duşul după contactul sexual e eficace
Este unmitdestul de vehiculat şi complet eronat. Spermatozoizii sunt extrem de rapizi şi ajung să fertilizeze ovulul înainte să ajungi tu la duş.
5.Mit:La primul contact sexual nu poţi rămâne gravidă
Fals. Femeile pot rămâne însărcinate încă de la primul contact intim. Ovulaţia are loc indiferent dacă femeia este activă sexual sau nu.
De reţinut:Prezervativul reprezintă cea mai sigură metodă contraceptivă,fiind şi singura care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Citeşte şi:Cele mai noi metode de contracepţie-video