5 ponturi să ai o pisică longevivă

22 octombrie 2015   Casă și Grădină

Speranţa de viaţă a unei pisici se situează între 13 şi 17 ani, însă unele feline de companie reuşesc să atingă chiar şi vârsta de 20 de ani. Cu puţin efort, este posibil ca şi a ta să se numere printre cele norocoase.

Alege-i mâncarea potrivită

Odată ce ai devenit stăpâna unei feline,este vital să cunoşti alimentele potrivite pentru ea. Rişti să se îmbolnăvească în scurt timp dacă-i oferi acelaşi tip de hrană pe care-l consumă pisicile amicilor tăi,diferite de ea ca vârstă,sau,mai rău,dacă îi împarţi din ceea ce găteşti pentru tine. Întreabă mai bine veterinarul ce sugestii îţi poate face cu privire la alimentaţia pisicii tale,în funcţie de rasă,de cât de activă este,de eventualele probleme de sănătate din trecut şi de etate. Tot cu veterinarul va trebui să discuţi şi care este cantitatea de hrană potrivită pentru ea,pentru a evita supraalimentarea.

Controlul regulat la veterinar,o necesitate

Pentru a fi sigură că ai o pisică sănătoasă şi pentru a nu avea surprize neplăcute în viitor în ceea ce priveşte sănătatea ei,fă o vizită veterinatului de două ori pe an pentru a verifica dacă:

-n-au apărut schimbări ale stării de sănătate mai puţin vizibile pentru tine ca stăpână

-are dantura în stare bună,pentru că afecţiunile dinţilor şi gingiilor sunt comune la pisici

-e nevoie să iei măsuri de prevenire a paraziţilor

-trebuie să fie vaccinată

Asigură-te că e hidratată

Aşa cum tu ai nevoie de circa 2 litri de lichideîn fiecare zi,pisica ta nu trebuie privată de apă. Cantitatea de apă care-i e necesară depinde de mărimea ei,de vreme şi de alimentaţie. Va trebui s-o hidratezi mai bine,dacă preferă mâncarea uscată,pentru că acest tip de hrană are numai mult de 10% apă,în timp ce aceea umedă,la conservă,îi conferă circa 80% apă. În mod normal,pentru o pisică ajung zilnic între 60 şi 120 ml de lichide. Indiciile unei hidratări corecte sunt:

-are blăniţa strălucitoare,frumoasă

-urinează de 2-3 ori pe zi (poţi verifica litiera)

-atunci când verifici elasticitatea pielii la baza gâtului pisicii,prinzi pielea între degete şi ea revine la desprindere

-e vioaie,are activităţile obişnuite şi nu dă semne de letargie

Rezervă timp pentru joacă

Joaca împreună sau petrecerea timpului cu ea,chiar şi doar pentru a o mângâia sau pentru a-i peria blăniţa,vă apropie mai mult. În plus,jocul o ajută să se menţină în formă bună. Orice pisică are nevoie de mişcare,de stimulare mentală. Mai ales dacă deţii o felină tânără,trebuie să ai în vedere că adoră să se caţere,să se întindă şi să-şi ascută unghiile,să se ascundă,să vâneze. Improvizează ori cumpără-i jucării care să-i satisfacă aceste nevoi şi vei avea o pisică mai fericită,într-o stare fizică mai bună,deci mai longevivă.

Ţine-o departe de substanţe toxice

Chimicalele din produsele de curăţenie,detergenţi îi sunt fatale pisicii,prin urmare pune-le în dulapuri unde nu poate avea acces şi foloseşte-le cu atenţie,pentru a nu se vărsa şi a fi linse de pisica ta curioasă.

Atenţie!

Există şi plante toxicepentru pisică:aloe vera,laleaua,iedera,crinul.

Mai multe