9 reguli esenţiale de bune maniere

16 februarie 2018   Casă și Grădină

Nu vorbi la telefon în timpul mesei! Nu întrerupe, salută când intri într-o încăpere, mulţumeşte şi spune, fără nicio grijă, „te rog“. Nu ezita nicio secundă să fii drăguţă şi politicoasă. Nu te costă nimic!

Răspunde întotdeauna unei invitaţii!

Invitată undeva? Întotdeauna răspunde-i gazdei şi spune-i câte persoane vor veni împreună cu tine. Dacă nu faci asta, vei pune gazda într-o situaţie inconfortabilă.

Anunţă dacă întârzii

Dacă întârzii, anunţă gazda, prin orice mijloace, că întârzii. Fie îi trimiţi un sms, fie o suni.

E foarte important să fii punctual, indiferent că vorbim de viaţa ta socială sau de cea profesională.

Întârziind, poţi să pierzi ceva foarte important sau pur şi simplu să-ţi jigneşti gazda.

Fă cunoştinţă!

Când eşti cu cineva, întotdeauna asigură-te că îi/ le faci cunoştinţă celui/ celor cu care te întâlneşti. Nu e politicos să vorbeşti cu alţi prieteni de-ai tăi, în compania altor prieteni, care nu se cunosc. Dacă nu e nimeni pe lângă tine să-ţi facă cunoştinţă cu ceilalţi, şi dacă nu cunoşti pe nimeni, prezintă-te singur.

Salută

Atunci când intri într-o încăpere (fie că e lift, cameră sau orice altceva) fii primul/ prima care salută. E total nepoliticos să intri într-o încăpere fără să saluţi. În plus, nu te ascunde într-un colţ. Prin această atitudine ţii oamenii la distanţă.

Închide-ţi telefonul!

Când eşti într-o întâlnire cu prieteni sau colegi, întotdeauna opreşte-ţi telefonul. Dacă răspunzi la telefon în timp ce eşti cu ceilalţi, mesajul pe care-l dai este că răspunsul la telefon e mult mai important decât cei cu care eşti. Jigneşti masiv. Plus că apelul telefonului deranjează, chiar dacă nimeni nu-ţi spune asta.

Vorbeşte personal

Întotdeauna vorbeşte cu oamenii în persoană, mai ales dacă e vorba despre ceva important. Nu vorbi despre asta la telefon sau prin alte mijloace de comunicare. Faptul că abordezi problema personal  transmite mesajul că acel lucru şi acea persoană sunt foarte importante pentru tine. Şi aşa trebuie să fie fiecare persoană din viaţa ta.

Mulţumeşte personal!

Indiferent cât de mic este cadoul pe care l-ai primit, mulţumeşte întotdeauna personal celui care ţi l-a făcut. Asta spune că apreciezi efortul acelei persoane. Trimite un mesaj, lipeşte un post-it undeva, la vedere, ceva care să fie vizibil şi care să ajungă sigur la destinatar.

Nu răspunde jignirilor

Nu vorbi frumos cu cei care vorbesc urât cu tine. Pur şi simplu, ignoră-i total.

Răspunzându-le, fie chiar şi frumos, nu faci decât să te cobori la nivelul lor. Ba mai mult, rişti să intri şi mai mult într-un colimator pe care nu ţi-l doreşti. Asta chiar dacă-ţi vine să le spui exact ce gândeşti.

Nu începe să mănânci înainte de gazdă

Când eşti invitată la o masă, niciodată să nu începi să mănânci înainte ca gazda ta să pună, măcar, mâna pe un cuţit, furculiţă sau lingură. Bineînţeles, când eşti acasă, cu ai tăi, această regulă poate fi ignorată, dar niciodată când eşti la un prânz de afaceri sau în orice altă ocazie.

Sursa foto: www.gentlemansgazette.com

Mai multe