Anemonele, florile iubirii neîmplinite
Sunt flori care se deschid primăvara şi care te cuceresc îndată cu gingăşia lor. Aşa sunt anemonele, cu corolele lor delicate, cu petale colorate în nuanţe de roşu, roz, albastru sau galben aprins.
Lacrimi transformate în petale
I se mai spune şi floarea vântului, iar denumirea provine de la cuvântul din limba greacă „anemos“, care înseamnă vânt. În mitologia greacă, anemonele roşii simbolizează picăturile de sânge vărsate de zeul Adonis, la moartea sa. Îndurerată de dispariţia celui de care era îndrăgostită, zeiţa frumuseţii, Afrodita a plâns amarnic, iar lacrimile ei s-au transformat în gingaşe corole albastre.
Un simbol al renunţării
Tot în mitologia greacă, o altă legendă spune că Anemona era o nimfă care s-a îndrăgostit de Zefir, zeul vântului de apus. Soţia acestuia a transformat-o însă în floare, din gelozie. De atunci, la fiecare adiere, petalele sale se scutură şi se răspândesc în văzduh. Sursă de inspiraţie pentru pictorul Ştefan Luchian, florile au fost imortalizate într-una din capodoperele sale intitulată „Anemone“, în anul 1908. În câteva manuscrise ce datează din Evul Mediu, anemonele sunt prezentate ca simbolul al renunţării.
Anemone coronaria, cea mai populară
Întâlnită în ţările mediteraneene şi în Asia Centrală, Anemone coronaria este cea mai cunoscută din multitudinea de specii, şi poate fi cultivată în aer liber, în locuri însorite sau în cele cu semiumbră. Are flori roşii, albe şi albastre şi ajunge la o înălţime de 30 de centimetri. Poate fi cultivată în orice curte, pe terase sau în balcoane, însă trebuie hrănită cu îngrăşăminte şi udată moderat pe toată perioada de vegetaţie.
Anemona din Balcani, asemănătoare margaretei
Originară din Turcia, această specie având denumirea latină Anemone blanda este o plantă robustă, cu flori multicolore, asemănătoare cu margaretele. I se mai spune şi anemona din Balcani sau anemona grecească. Înfloreşte de la sfârşitul lui februarie până în aprilie. Frunzele sunt franjurate, de mici dimensiuni şi de un verde intens. Este adaptată pentru solul uscat şi însorit, dar suportă şi temperaturile mai scăzute. Petalele se deschid în funcţie de intensitatea luminii.
Anemona coronaria De Caen, suratele macilor
Etalează o varietate de culori, se aseamănă macilor şi au frunze de un verde închis. Locurile pe care le preferă sunt cele cu multă lumină, soare blând şi solurile bine drenate. Sunt plante ornamentale de grădină, care rezistă până toamna târziu şi pot fi folosite în decoraţiuni şi aranjamente florale.
Colţul animalelor
Zebra, maestra dungată a camuflării
Recunoşti uşor aceste făpturi din Africa după dungile în alb şi negru, care le brăzdează trupul şi care le fac să pară identice. Însă fiecare zebră este unică în felul ei, iar lăţimea şi „modelul“ dungilor variază de la un exemplar la altul, ajutându-le să se camufleze. Originare din Africa, aceste ierbivore sunt împărţite în trei specii: zebra Grevy, zebra de stepă şi zebra de munte. Deşi nu-s la fel de rapide precum fârtaţii lor, caii, ele sunt foarte rezistente la efort şi reuşesc să facă faţă cu brio pericolelor. Spre exemplu, când sunt vânate, zebrele aleargă în zig-zag pentru a scăpa de adversar. Dacă un membru al turmei este atacat, zebrele formează un cerc în jurul prădătorului, pentru a-l dezorienta. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să le domesticească, dar în zadar. Numai un zoologist englez, pe nume Lionel Walter Rothschild, a reuşit să înhame o zebră la o şaretă şi să se plimbe cu ea prin Londra, pentru a demonstra tuturor caracterul ei blând. Însă, dincolo de orice asemănare cu familia cabalinelor, zebra rămâne un animal liber, care nu va putea fi vreodată înlănţuit.