Animale cu chef de joacă

19 februarie 2017   Casă și Grădină

Se pândesc, se fugăresc, se zgârie, se ascund şi se atacă pe neaşteptate – toate astea pentru a se distra. Reuşesc astfel să îi înveselească şi pe cei aflaţi în preajma lor.

Hamsterii se joacă singuri

Sunt animale de companie care nu au nevoie de multă îngrijire şi de un spaţiu generos. În schimb,le trebuie o cuşcă sau un terariu,care să aibă de toate:tuneluri,scări. Micile rozătoare sunt foarte active noaptea şi le place să se caţăre şi să se joace singure. Nu au nevoie de multă afecţiune din partea stăpânului şi trăiesc în captivitate circa trei ani. Când nu dorm şi nu se joacă,ronţăie crenguţe de măr ori verdeţuri.

Giumbuşlucuri în apă:delfinii

Prietenoşi,inteligenţi şi buni înotători,delfinii pot trăi până la 40 de ani. Preferă să-şi petreacă timpul în grupuri mari. Pot sări până la 6 m înălţime şi pot sta sub apă,fără să iasă la suprafaţă,aproximativ 15 minute. Biologii marini,care au analizat comportamentul acestor mamifere în larg,spun că,atunci când reperează navele mari,delfinii se apropie rapid,cu scopul de a sări în valurile agitate provocate de prora navei. Ei au mai fost observaţi şi când se distrau alunecând pe spatele balenelor cu cocoaşă.

Pinguinii,zglobii pe zăpadă

Cu mersul lor legănat,pieptul alb şi spatele negru,pinguinii îşi duc traiul în colonii. Se recunosc şi comunică prin sunete ascuţite. Trăiesc pe bucăţi mari de gheaţă şi le place să înoate chiar şi în apa foarte rece. Chiar dacă au aripi,ele sunt folosite pentru înot şi nu pentru zbor. Pot parcurge până la 110  kilometri pentru a face rost de hrană. Când nu vor să se deplasează la pas,se rostogolesc pe zăpadă sau alunecă pe burtă,ca o sanie.

Fugăreală de manguste

Au nas şi urechi mici,corpul alungit,acoperit de o blană maronie,picioare scurte,cu gheare ascuţite. Unele dintre ele sunt solitare,altele trăiesc în grupuri numeroase. Sunt animale active noaptea şi se lasă văzute foarte rar,în ciuda faptului că trăiesc în vecinătatea aşezărilor umane. Când nu-şi caută hrană,sapă tunele pe sub pământ,fiecare cu mai multe ieşiri,pentru a scăpa cu uşurinţă în caz de primejdie. Mangustele e aleargă sau se atacă pe neaşteptate,distrându-se.

Pisicile neastâmpărate

Pisicile adoră să se amuze cu jucării mici,să se năpustească asupra lucrurilor care se mişcă,să scarmene ghemele de aţă sau să-şi facă dintr-o cutie culcuş. Uneori,joaca lor poate fi brutală:se fugăresc,se zgârie sau se muşcă. Majoritatea pisicilor adoră să fie răsfăţate!

Câinii zburdă într-una

Nicio listă cu cele mai jucăuşe animale nu ar fi completă fără cel mai bun prieten al omului:câinele. E adevărat! Sunt şi patrupezi care adoră să lenevească ore pe canapea,dar mulţi debordează de energie,fiind foarte vioi şi mereu puşi pe şotii. Printre cele mai jucăuşe rase de câini se numără Golden retriever,Beagle şi Collie.

Mai multe