Ardeiul iute, plin de vitamine
Ardeii iuţi, odată aduşi în Europa, au fost crescuţi drept curiozitati în gradini din Spania şi în mânăstiri din Portugalia. Călugarii au descoperit primii că fructele se pot folosi în mâncare şi că pot înlocui piperul care în perioada respectivă era foarte scump.
Astăzi,cel mai mare producător de ardei iuţi este India,unde au ajuns tot din Europa în urma cu sute de ani.
Cultivarea ardeilor iuţi
Pentru a cultiva ardei iuţi,seminţele trebuie aşezate la adancimi de 5 mm în pământ. Este preferabil să se folosească compost şi nu sol din gradină,deoarece acesta conţine prea multe insecte şi ciuperci. În funcţie de varietate,seminţele germinează după 12-30 de zile. Temperatura trebuie menţinută constantă,în jur de 26-28 grade,iar plantele trebuie să aibă lumină din belsug.
După ce apar primele două frunzuliţe,planta se mută într-un ghiveci mai mare,iar după ce apar 5-6 seturi de frunzuliţe,afară în gradină sau pe balcon.