Beneficiile cimbrului. 4 boli în care condimentul e şi medicament

22 noiembrie 2017   Casă și Grădină

Nu doar că e un condiment minunat, dar cimbrul are o groază de proprietăţi medicale. Deci, practic, când îţi pui cimbru în mâncare ai, pe lângă o aromă care dă dependenţă, un medicament. Iată care sunt beneficiile cimbrului.

Cimbrul e un remediu foarte eficient în caz de tuse şi durere de gât, dar tot mai multele studii care i-au fost dedicate au arătat că cimbrul e un puternic antimicrobian, anticancer şi alte beneficii. Iată la ce mai e bun cimbrul:

1. Beneficiile cimbrului - Înlătură tusea şi infecţiile respiratorii

În Germania, cimbrul e oficial recunoscut ca medicament împotriva tusei şi a infecţiilor respiratorii. Datorită flavonoidelor pe care le conţine, el relaxează muşchii antrenaţi în procesul tusei şi atenuează inflamaţia locală. Pentru un ceai excelent antitusiv, adaugă 2 linguriţe de plantă mărunţită, fie proaspătă, fie uscată, într-o cană cu apă fierbinte. Infuzează 10 – 15 minute, strecoară şi bea.

2. Bun împotriva infecţiilor fungice

Într-un timp în care cercetările nu au mai reuşit să găsească medicamente la care bacteriile să fie sensibile, iată că vine descoperirea că cimbrul, aşa mic cum îl vezi, are o activitate anti-fungică recunoscută şi apreciată. Cimbrul şi-a demonstrat eficienţa împotriva sporilor de Aspergillus, un mucegai comun care dă infecţii ale plămânilor la pacienţi cu predispoziţie. Un studiu a arătat nu doar că cimbrul e foarte bun în inhibarea creşterii culturii bacteriene, dar îmbunătăţeşte eficacitatea fluconazolului (un medicament a cărui substanţă activă e chiar fluconazolul şi care se prescrie în cazul infecţiilor cu diferite bacterii). Un alt studiu a relevat eficacitatea cimbrului în combaterea unor infecţii cu Candida.

3. Beneficiile cimbrului - E bun pentru durerile de spate

Botanistul de renume internaţional James Duke spune, în lucrarea sa The Green Pharmacy, că esenţele cimbrului ajută în atenuarea durerilor de spate, iar antropologul medical John Heinerman, recomandă consumul ceaiului de cimbru în cazul durerilor de cap. El recomandă să se folosească o linguriţă la o cană de apă fierbinte, sub formă de infuzie. De asemenea, pentru durerile musculare şi ale spatelui, el recomandă înmuierea unor cârpe curate în ceai de cimbru care să fie aplicate pe zonele dureroase. Cimbrul, spune acesta, relaxează aceste zone şi combat tensiunea musculară.

4. Ajută în tratarea şi prevenirea cancerului

Studii publicate în BMC Research Notes arată că cimbrul în combinaţie cu oregano şi-a demonstrat eficienţa în inhibarea înmulţirii celulelor la pacienţii cu leucemie, sugerând că cimbrul poate fi folosit într-un potenţial tratament natural al cancerului.

Beneficiile cimbrului - Cum să foloseşti cimbrul

Pentru că se pretează la atât de multe lucruri, cimbrul poate fi folosit, practic, în limita imaginaţiei tale. Deci, cum spune englezul „cerul e limita“.

E foarte bun în asociere cu mâncarea de fasole, cu peşte, cu ciuperci, paste, la pizza, la carnea de pui, în salate sau în fripturi. Adăugat ca atare sau în combinaţie cu alte ierburi.

Ce poţi trata cu cimbru şi busuioc

Mai multe