Beneficiile mai puţin ştiute ale ceaiului negru
Ceaiul negru este bogat în antioxidanţi, cunoscuţi sub numele de polifenoli, şi are, de asemenea, un conţinut minim de sodiu, proteine şi carbohidraţi. Substanţele nutritive prezente în ceai au efecte pozitive asupra sănătăţii, plus că are un conţinut redus de cafeină în comparaţie cu cafeaua.
Beneficiile asupra sănătăţii ale ceaiul negru includ prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, astmului, hipertensiunii arteriale, combaterea problemelor digestive etc. Pentru a beneficia în totalitate de efectele pozitive pe care le are, trebuie să fie băut simplu, fără lapte sau zahăr.
Iată câteva dintre beneficiile pe care le are ceaiul negru:
Reduce riscul de cancer ovarian
Prin consumul de ceai negru este redus riscul de cancer ovarian. Ceaiul conţine polifenoli care inhibă proliferarea celulelor cancerigene ovariene.
Reduce riscul de diabet zaharat
Potrivit mai multor studii, ceaiul negru poate reduce riscul de diabet de tip II, deoarece catechinele şi flavonoidele prezente în băutura naturală pot face organismul mai sensibil la insulină.
Întăreşte imunitatea
Ceaiul negru este sursă bogată de antioxidanţi care luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi, eliminând radicalii de oxigen şi restabilind funcţia celulară. În plus, sunt îmbunătăţite funcţiile organismului şi este întărită imunitatea.
Îmbunătăţeşte sănătatea osoasă
Potrivit studiilor recente, persoanele care beau ceai negru îşi pot reface semnificativ densitatea oaselor – ceaiul negru este un substitut pentru calciu. Consumul zilnic de ceai negru poate reduce riscul de fracturi la vârstnici.
Previne boala Parkinson
Polifenolii prezenţi în ceai au efect neuroprotector asupra creierului. O cercetare a arătat că şi cafeina din ceaiul negru previne boala Parkinson.
Îmbunătăţeşte digestia
Substanţele nutritive prezente în ceai stimulează procesul de digestie şi funcţiile sistemului digestiv. În plus, polifenolii din ceaiul negru acţionează ca un probiotic – cresc numărul de bacterii intestinale sănătoase.
Scade colesterolul
Potrivit unui studiu recent, ceaiul negru poate contribui la reducerea cu 11,1% a colesterolului rău (LDL). În plus, ceaiul negru este cunoscut ca având efect hipercolesterolemic la oamenii care au fost obezi şi predispuşi la boli de inimă.
Previne pietrele la rinichi
Ceaiul negru poate reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi cu 8%. Prin urmare, este recomandat să se bea ceai negru în fiecare zi în acest scop.
Combate stresul
Potrivit unui studiu, ceaiul negru poate reduce hormonii de stres din organism şi poate relaxa nervii.