Birmaneza, pisica aristocrată

24 martie 2011   Casă și Grădină

Pisica Birmaneză este de o frumuseţe aparte. Ochii strălucitori în noapte ai animăluţului sunt de un albastru safir şi blana o are albă sau crem, cu pete închise la culoare. Calmă, elegantă şi foarte ataşată de stăpân, pisica birmaneză este sociabilă şi nepretenţioasă.

Pe aceeaşi temă:

Persana,regina pisicilor

7 mari plăceri ale unei pisici

Este ataşată de stăpân

Lăbuţele albe ca zăpada ale birmanezei o „dau de gol” că este de neam regesc. La fel şi simplitatea cu care se ataşează de oameni şi se face imediat plăcută arată că este un animăluţ de mare preţ. Curioasă din fire,aceasta poate fi surprinzător de încăpăţinată când îşi pune ceva în cap,cu toate că este recunoscută pentru firea ei bună.

Îi place să mănânce carne şi peşte

Birmaneza este gurmandă,îndeosebi femela,de aceea este bine să-i dai alimente bogate în proteine,cum ar fi carnea şi peştele. Poţi să-i dai să mănânce de două ori pe zi,dimineaţa şi seara,pentru că este recunoscută pentru faptul că nu ia în greutate. Trebuie să-i dai mereu să bea apă proaspătă.

Se îngrijeşte uşor

Blana mătăsoasă cu care se mândreşte pisica birmaneză nu necesită o îngrijire atentă. Periajul zilnic se face cu un pieptene metalic,cu dinţii rari şi rotunjiţi la capăt. În perioada de năpârlire,când pisica înghite mult păr,trebuie să-i oferi „iarba pisicii” sau produse speciale pe bază de malţ,care o ajută să elimine ghemotoacele de blană. Unele pisici birmaneze au un aspect cu totul deosebit prin coada deasă aidoma celei de veveriţă. Poţi să-i faci baie o dată pe lună,dar ai grijă să nu-i pui apă în urechi.

Nu face mult zgomot

Pisica birmaneză este delicată,are o fire jucăuşă şi îşi alege de obicei un stăpân de care cu greu se desparte. Îi place îndeosebi căldura,de aceea este un animăluţ pe care să-l ţii neapărat în casă. Cu toate acestea,nu va refuza o plimbare afară chiar şi pe vreme rece. Dacă îţi place liniştea,birmaneza nu este zgomotoasă şi are un miorlăit subţire şi foarte delicat. Atunci când se hotărăşte să-ţi „vorbească” o face pentru a-ţi aminti că este timpul să-i dai de mâncare,pentru că o doare ceva sau vrea puţină atenţie din partea ta.

Se îmbolnăveşte greu

Delicata pisică,dacă este îngrijită bine şi i se oferă atenţie,nu întâmpină multe probleme de sănătate Cu toate acestea,este bine să o duci anual la un control veterinar de rutină,mai ales după vârsta de opt ani,pentru a preveni apariţia germenilor. Birmaneza îşi va forma programul după al tău şi va fi mereu prima care să te întâmpine când te întorci de la serviciu.

Ştiaţi că...... rasa de pisici birmaneze a apărut în Burma (astăzi Myanmar) şi erau crescute pentru preoţi?… datorită lăbuţelor albe,birmanezele sunt considerate pisici artistrocrate?

Mai multe