Broasca ţestoasă îngrijire. Ghid complet ca să ai un animal sănătos
Broasca ţestoasă îngrijire. Vrei un animăluţ de casă care nu are nevoie să-l drăgăleşti toată ziua şi care nu face „mofturi” la mâncare? Alege o broscuţă ţestoasă de acvariu!
Pentru că nu necesită atenţie constantă,broasca ţestoasă este un animăluţ de companie perfect pentru persoanele ocupate.
Totuşi,înainte de a-i amenaja acvariul,este bine să ţii cont şi de câteva lucruri. Apa trebuie să fie mereu curată,iar temperatura ei nu trebuie să depăşească 30 de grade Celsius.
Broasca ţestoasă îngrijire - Şi încă ceva! Pentru o ţestoasă plină de viaţă,este nevoie de hrană variată,de bună calitate.
Broasa ţestoasă îngrijire - Acvariul,un element indispensabil
Înainte de toate,acvariul trebuie să fie amenajat corespunzător (alege dimensiunea în funcţie de specie şi de numărul de ţestoase pe care vrei să le găzduieşti).
Pentru cele semi-acvatice sau de pământ,vei avea nevoie de nisip,o căsuţă în miniatură în care să se simtă la adăpost (evită,totuşi,să expui acvariul în locurile prea însorite),un mini-bazin din plastic pentru apă,o piatră mare şi lată,un butuc din lemn pe care să se caţere.
Plantele animează spaţiile
Pentru mai mult confort,amenajează-i un colţişor cu plante. Vei avea nevoie şi de un capac cu lampă pentru acvariu,pe care să o ţii aprinsă în jur de opt ore pe zi,la intensitate redusă.
Plantele cu frunze mici,dar robuste sunt ideale pentru astfel de acvarii. Şi nu uita! Trebuie să le uzi,din când în când,şi cu substanţe mineralizante. Acestea le menţin frumuseţea.
Broasca ţestoasă îngrijire - Ţestoasele preferă carnea…
Pentru broscuţe longevive şi vioaie,ai nevoie de hrană proaspătă şi variată. Majoritatea speciilor sunt omnivore.
Cea de Florida (Trachemys Scripta),o specie des întâlnită la petshop-uri,preferă bucăţelele de peşte şi de carne de pui.
Toacă-le fin şi pune-le pe piatra unde obişnuieşte să se odihnească. Le va mânca cu mare plăcere!
… dar şi legumele
Include în meniul zilnic al broscuţei salată verde,frunze de pătrunjel,varză,spanac,mazăre,morcov,broccoli,afine sau banane (puii trebuie să mănânce de două ori pe zi,iar ţestoasele adulte doar o dată).
Cantitatea de hrană se stabileşte în funcţie de greutatea ei (o broscuţă ţestoasă de 600-700 g are nevoie de 25 g de mâncare de două ori pe zi,iar una de 1,5-2 kg,aproximativ 100-159 g de hrană).
Broasca ţestoasă îngrijire - Atenţie la îmbolnăviri!
Dacă vrei să te bucuri de broscuţe ţestoase sănătoase,trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante. Hrana puţină şi sensibilitatea la frig duc,în timp,la scăderea imunităţii şi la răceli.
Simptome:nări pline de apă,respiraţie grea,lipsa apetitului. În acest caz,are nevoie de o consultaţie la veterinar.
Mare atenţie şi la cât de des schimbi apa. Ea trebuie să fie proaspătă,altfel poate provoca infecţii oculare.