Bucătărie ecologică: sfaturi de amenajare

25 februarie 2015   Casă și Grădină

Bucătăria ecologică este cea care foloseşte pune accent pe materiale reciclate şi pe aparatura economică, puţin consumatoare de energie.

Bucătărie ecologică:materiale netratate chimic

E greu,dar nu imposibil,să faci rost de mobiliercare să fie cât mai puţin tratat chimic– adică,nedat cu lacuri,vopseluri şi lipiciuri din care se pot degaja solvenţi potenţial periculoşi pentru sănătate. Pune accent pe suprafeţe din materiale reciclate,dar care să fie şi durabile. Alege piese de mobilier din lemn natur-eventual băiţuite chiar de tine,dar nelăcuite-,cu părţi din oţel inoxidabil şi sticlă,care oferă durabilitate şi care sunt neutre din punct de vedere chimic. Blatul mesei de lucru poate fi din marmură,piatră naturală sau sticlă reciclată,incorporată în răşină (materialul se numeşte „resilica”).

Bucătărie ecologică:echipament adecvat

 Optează pentru aparate electrocasnice cu clasă energetică A++sau A+++. Chiar dacă sunt mai scumpe,sunt o bună investiţie pe termen lung,pentru că consumă mai puţin curent. Nu uita ca aparatura să fie adaptată nevoilor familiei tale:nu are niciun sens să-ţi iei un frigider „cât casa” dacă în apartament locuiesc să zicem doar două persoane. De asemenea,nu investi într-o mie şi una de blendere,mixere şi maşini de spălat vase,dacă nu petreci multe ore în bucătărie.

Bucătărie ecologică:economie de apă

Apa e o resursă preţioasă-şi din ce în ce mai scumpă,după cum reiese şi din factura la întreţinere. Nu spăla vasele în jet mare,continuu. Instalează un reductor de presiune şi debit la robinetul din bucătărie. Când speli legumele şi fructele,pune dopul la chiuvetă şi refoloseşte apa colectată pentru a-ţi uda florile de apartament.

Bucătărie ecologică:reciclează!

Încercă să colectezi separat deşeurile menajere organice,cele din hârtie,plastic sau sticlă. În limita spaţiului disponibil,amenajează pubele sau saci unde poţi colecta selectiv materialele reciclabile.

Mai multe