Bujorii, florile răsfăţate ale lunii mai
Este imposibil să nu adori aceste flori gingaşe de primăvară, care te îmbată cu parfumul lor în fiecare lună de mai. Iată cum trebuie să le îngrijeşti pentru a te bucura cât mai mult timp de ele!
Roşii,albe,roz sau galbene petalele acestor florisunt o încântare pentru privirea oricui. Bine îngrijţi,lăstarii de bujori pot trăi până la 100 de ani.
Unde îi plantezi
Bujorii nu sunt plante pretenţioase,dar le prieşte solul fertil,bogat în humus,uşor umed,dar în care nu se acumulează apă în exces. Încearcă să nu plantezi bujorii în pământ nisipos,dar dacă nu ai încotro,trebuie să-l îmbogăţeşti din când în când cu compost.
În ceea ce priveşte locul unde îi plantezi,este de preferat ca acesta să fie adăpostit de vânturi puternice,şi în nici într-un caz la umbra unui copac. Lăstarii de bujori trebuie să aibă o distanţă între ei de 1-2 metri,pentru a permite aerului să circule. Bujorii adoră soarele şi înfloresc mai des dacă sunt aşezaţi într-un loc unde sunt răsfăţaţi de soare cât mai des.
Cum se plantează
Perioada indicată de plantare este toamna,din septembrie,până în octombrie. Pot fi plantaţi şi primăvara,dar nu te aştepta să înflorească în acelaşi an. Sapă o groapă de 30 de cm lungime şi tot atât lăţime,aşază lăstarii,pune 2-3 mâini de compost şi umple groapa cu pământ. Presează uşor până nivelezi pământul. Nu planta rădăcinile foarte adânc,ci la maxim 10 cm adâncime. Udă-i de 2-3 ori pe săptămână.
Cum îi îngrijeşti
Bujorii au nevoie de timp pentru a se dezvolta şi a înflori,uneori fiind necesari şi 2-3 ani până să te bucuri de florile lor bogate. Le poţi stimula creşterea dacă le pui substanţe fertilizante. Astfel,primăvara le poţi schimba o parte din pământ înlocuindu-l cu unul bogat în compost. De asemenea,dacă lăstarii sunt subţiri şi se rup sub greutatea florilor,le poţi lega nişte tije de susţinere. Alege unele dintr-un lemn tare,sau de ce nu,din metal. Florile,odată înflorite,rezistă cam o săptămână după ce au fost tăiate.
Citeşte şi: