Buretele de spălat vase, unul dintre cele mai nocive obiecte din casă. Cum îl dezinfectezi corect

21 februarie 2022   Casă și Grădină

Buretele de spălat vase este un obiect foarte util, fără de care spălatul vaselor ar fi o mare provocare. Din păcate, dacă nu este utilizat corect, buretele se poate transforma din aliat, în duşman pentru sănătatea ta.

Bureţii de spălat vase sunt utilizaţi pentru îndepărtarea resturilor alimentare de pe vasele murdare. Ne bazăm pe ei pentru a curăţa obiecte esenţiale în care gătim şi mâncăm, cum ar fi oalele şi tigăile, farfuriile şi bolurile.

Atunci când ştergem vasele, buretele de spălat absoarbe mâncarea, iar din cauza umidităţii, acest obiect se transformă în mediul ideal în care bacteriile se pot dezvolta. În plus, într-o serie de experimente, cercetătorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, au constatat că nu doar resturile de mâncare sunt cele care conduc către formarea bacteriilor, ci şi structura buretelui în sine.

Citeşte şi: „Cât de des ar trebui să cureţi lenjeria de pat. Bonus: sfaturi pentru o curăţare corectă şi eficientă!”

Buretele de spălat vase reprezintă un teren propice pentru bacterii, inclusiv pentru E. Coli şi Salmonella, deoarece sunt umezi şi poroşi. „Este adevărat, structura unui burete reprezintă casa perfectă pentru microbi. Bacteriile sunt la fel ca oamenii pe timp de pandemie - unora le este greu să stea izolaţi, în timp ce alţii prosperă”, mărturiseşte Lingchong You, unul dintre profesorii care au participat la cercetare. 

Cum se dezinfectează buretele de spălat vase?

Pentru a se feri de contaminarea cu bacterii, unii preferă să arunce după câteva spălări bureţii de vase, însă pentru a evita risipa, poţi apela la tehnici bune de dezinfectare. Iată 3 tehnici eficiente!

Citeşte şi: „Cele mai bune metode să cureţi rapid ferestrele. Soluţii ieftine, infailibile în îndepărtarea murdăriei de pe geamuri”

Experţii spun că este important să dezinfectezi buretele de spălat vase, de cel puţin o dată pe săptămână şi să îl înlocuieşti aproximativ o dată pe lună, în funcţie de utilizare. Însă, dacă buretele îşi schimbă culoarea sau mirosul, chiar şi după ce a fost dezinfectat, este cazul să îl schimbi.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe