Câinii cu urechi lăsate, predispuşi la otită

24 martie 2011   Casă și Grădină

În această perioadă, cu ploi, umezeală, dar şi curenţi de aer rece de la aerul condiţionat, căţelul nostru riscă mult mai mult să facă otită.

Una dintre afecţiunile foarte sâcâitoare pentru câine,otita,e o inflamaţie situată la nivel auricular,afectând de cele mai multe ori porţiunea externă a urechii,mai rar porţiunea medie sau internă. În funcţie de evoluţia otitei,aceasta poate fi acută sau cronică,cele cronice putând suferi reacutizări.

Un animal afectat de otită va scutura des din cap,va avea durere la palparea conchiei auriculare,secreţie abundentă de consistenţă diferită şi miros pătrunzător,eritem al conchiei auriculare,scărpinat excesiv al zonei. În timp,datorită traumatismului secundar la nivelul conchiei auriculare,otita se poate complica cu hematomul auricular.

Printre cauzele otitei se află infecţiile bacteriene,parazitismul auricular,prezenţa fungilor de tipul Malassezia,Candida,etc. De asemenea,alergiile,fie că sunt de natură alimentară,fie că sunt de altă natură sau prezenţa corpilor străini contribuie uneori la instalarea otitelor.

Rasele predispuse sunt cele cu blană bogată şi cu urechi lăsate,precum Cockerul,Canicheul sau Ciobănescu Mioritic.

Tratamentul vizează în primul rând eliminarea secreţiei în exces şi aplicarea locală a unor medicamente eficiente ce conţin antiinfecţioase,antifungice,antiinflamatoare,antiparazitare. Câinii care au blană şi urechi lungi trebuie în primul rând atent supravegheaţi şi toaletaţi o dată pe lună. Părul din ureche este smuls,iar zona se curăţă cu soluţii speciale,la medicul veterinar.

Protejaţi-le urechile atunci când îi spălaţi

Vara,câinii se spală circa o dată pe lună. În acel moment,aveţi mare grijă la urechi. Nu trebuie să ajungă apă în interiorul urechii pentru că se evaporă foarte greu. Evitaţi să-i spălaţi în urechi,ba mai mult,acoperiţi-le canalul auditiv cu o bucăţică de vată.

Mai multe